Nederlandse universiteiten goed in internationale oriëntatie

Onderwijs Nederlandse universiteiten onderscheiden zich door hun internationaal oriëntatie. Hun onderzoek wordt ook vaak geciteerd. Dat blijkt uit een internationale vergelijking.

Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon krijgt van de Rijksuniversiteit Groningen een eredoctoraat.
Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon krijgt van de Rijksuniversiteit Groningen een eredoctoraat. Foto Siese Veenstra/ANP

Nederlandse universiteiten onderscheiden zich door hun internationale oriëntatie en hun wetenschappelijk onderzoek wordt vaak geciteerd.

Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het internationale U-Multirank dat 1.711 instellingen van hoger onderwijs in de wereld vergelijkt op vijf gebieden: onderwijs, onderzoek, internationale oriëntatie, overdracht van kennis en regionale betrokkenheid.

In het vergelijken van verschillende kenmerken onderscheidt U-Multirank zich van de gebruikelijke internationale ranglijsten die zich concentreren op de impact van het wetenschappelijke onderzoek. U-Multirank is de grootste ranking ter wereld en een internationaal project, bekostigd door de EU waarin onderzoekers van de universiteiten van Twente, Leiden en Duitse en Spaanse instellingen samenwerken.

Internationale oriëntatie, bestaande uit veel internationale studenten, docenten, internationale co-publicaties en graden, is niet zo vanzelfsprekend. „Amerikaanse universiteiten zijn gemiddeld lang niet zo internationaal als Nederlandse. Amerika is ook een heel groot land”, zegt Frans van Vught, bestuurder van Umultirank.

Vaak geciteerd

Nederlands wetenschappelijk onderzoek wordt vaak geciteerd. Nederlandse hogescholen zijn gemiddeld minder internationaal gericht, scoren hoog in regionale betrokkenheid, maar relatief laag in internationale patenten.

De Rijksuniversiteit Groningen haalde het hoogste aantal scores in de ranglijsten van U-Multirank. Ook de universiteiten van Rotterdam, Eindhoven, Leiden, Wageningen , Amsterdam en Maastricht scoorden relatief hoog. In kennisoverdracht staat de universiteit van Eindhoven in de internationale top. Van de hogescholen staat Codarts Rotterdam het hoogste op de ranglijst, voor met name internationale oriëntatie en onderwijs.

In onderwijs staat geen enkele Nederlandse instelling in de internationale top. De Hogeschool Arnhem en Nijmegen en Nijenrode staan in de internationale top voor regionale betrokkenheid.