Leger Soedan grijpt in bij protesten, negen doden

Het leger zou hebben geschoten op de groep demonstranten in de hoofdstad Khartoum. Meer dan tweehonderd mensen zouden gewond zijn geraakt.

In april dit jaar werd generaal Omar al Bashir na dertig jaar afgezet in Soedan.
In april dit jaar werd generaal Omar al Bashir na dertig jaar afgezet in Soedan. Foto Ashraf Shazly/AFP

Het Soedanese leger heeft maandag ingegrepen bij burgerprotesten tegen de militaire machthebbers in het land. Daarbij zijn minstens 9 mensen omgekomen, meldt persbureau Reuters. Andere bronnen spreken over 13 doden. Ook zouden de wegen in de grootste stad van het land, het nabijgelegen Omdoerman, door demonstranten met stenen en brandende autobanden worden geblokkeerd.

Eerder beloofde de Transitional Military Council (TMC), de militaire raad die sinds april de macht in handen heeft in Soedan, geen geweld te gebruiken om de demonstranten uiteen te drijven. Volgens een vereniging van dokters in Khartoum, die is verbonden aan de groep demonstranten, zouden meer dan tweehonderd mensen gewond zijn geraakt.

In een reactie zegt de TMC tegen Reuters dat criminele activiteiten bij de protesten zouden hebben geleid tot actie van de veiligheidstroepen. De organisatie ontkent dat zij het protestkamp heeft geprobeerd te ontruimen.

Lees ook: De magie van de volksopstand in Soedan is weg

Overgangsperiode

Op sociale media is te zien hoe demonstranten proberen te vluchten na geweerschoten in Khartoum. De Britse ambassadeur in Khartoum schrijft op zijn Twitter-account dat hij “buitengewoon bezorgd was door de vuurgevechten” die hij hoorde. Er is geen excuus voor zo’n aanval van de veiligheidstroepen op de groep demonstranten, schrijft hij. “Dit moet nu stoppen.”

De TMC nam de leiding over het Afrikaanse land over in april, nadat generaal Omar al-Bashir na dertig jaar was afgezet. De raad zegt uiteindelijk vrije verkiezingen te willen organiseren in Soedan. De groeiende groep jonge demonstranten wil dat de Soedanese bevolking tijdens de huidige overgangsperiode de macht in handen krijgt.

Twitter avatar FCOIrfan Irfan Siddiq Extremely concerned by the heavy gunfire I’ve been hearing over the last hour from my Residence and reports that Sudanese security forces are attacking the protest sit-in site resulting in casualties. No excuse for any such attack.
This. Must. Stop. Now.