Klopp wint eerste finale en gunt zijn team de eer

Trainer Liverpool Vorig jaar verloor Liverpool de finale van de Champions League van Real Madrid. Zaterdag nam de ploeg van trainer Jürgen Klopp revanche met een zege op de Spurs.

Na twee verloren Champions League-finales – in 2013 met Borussia Dortmund tegen Bayern München en vorig jaar met Liverpool tegen Real Madrid – was het zaterdag dan wel raak voor Jürgen Klopp. De Duitse trainer van Liverpool zag zijn ploeg in Madrid met 2-0 winnen van Tottenham Hotspur dankzij treffers van Mohamed Salah en Divock Origi. Voor de 51-jarige Klopp en zijn spelers was het de bekroning van een uitstekend seizoen waarin Liverpool, voor het laatst kampioen van Engeland in 1990, de landstitel maar net misliep. Het verschil met kampioen Manchester City was na 38 speelronden slechts één punt.

Klopp is de eerste Duitse trainer die met een Engelse club een hoofdprijs heeft gewonnen. Na de huldiging werd Klopp door zijn uitgelaten spelers, onder wie de Nederlandse internationals Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, uitgebreid gejonast in het Wanda Metropolitano-stadion in Madrid. „Heb je ooit zo’n geweldig team gezien?”, was de euforische reactie van Klopp na het winnen van de felbegeerde ‘Cup met de grote oren’. „Wat een vechtlust, terwijl er nog amper brandstof in de tank zat. Dit is voor ons de beste avond in ons professionele bestaan.” Klopp betrok zijn naaste omgeving nadrukkelijk in het succes. „Ik ben ook heel blij voor mijn familie. Zij lijden voor mij en verdienen deze titel nog het meest”, zei de trainer die van voetbal in de hoogste versnelling zijn handelsmerk heeft gemaakt en in Liverpool – net als eerder in Dortmund – op handen wordt gedragen.

Van Dijk ‘Man of the match’

Wijnaldum en Van Dijk, die werd uitgeroepen tot ‘Man of the match’, waren beiden basisspelers. Ze vierden het feest van de ‘Reds’, voor de zesde keer winnaar van het belangrijkste Europese bekertoernooi, uitbundig mee. Zij zijn de eerste Nederlanders sinds Arjen Robben (met Bayern München in 2013) die de Champions League winnen. „Ik ben zó trots op onze ploeg. Hier mag iedereen volop van gaan genieten”, zei Van Dijk voor de camera van Veronica.

„We zijn gegroeid, in alle opzichten”, zo omschreef Van Dijk het verschil met de verloren finale tegen Real Madrid vorig jaar. „Als mens, als speler en als team hebben we een sterke ontwikkeling doorgemaakt. We werken keihard en hebben alles voor elkaar over. Of dit het begin is van meer titels? Ik hoop het wel.” Van Dijk roemde de fanatieke aanhang van Liverpool. „Onze fans leven en sterven voor de club. Ook als we de titel niet hadden gewonnen, zouden ze er voor ons geweest zijn.”