‘Justitie in VS gaat machtsmisbruik door Google onderzoeken’

Het Amerikaanse ministerie van Justitie bereidt onderzoek voor naar mogelijk machtsmisbruik door internetbedrijf Google. Verschillende Amerikaanse media hebben dat het afgelopen weekend gemeld, op basis van anonieme bronnen.

Het onderzoek zou zich richten op de digitale advertentiemarkt en op de manier waarop Google eigen producten in zijn zoekmachine toont. Google controleert de achterliggende veiling en levert advertentiediensten aan andere bedrijven.

Google levert het grootste deel van de omzet van moederbedrijf Alphabet (2018: 136 miljard dollar). Google heeft zowel de meest gebruikte zoekmachine als het meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones, Android. Zelf vindt het bedrijf dat het genoeg concurrentie ondervindt van Facebook en Amazon.

In Europa is Google al driemaal beboet wegens machtsmisbruik. De Europese Commissie legde het bedrijf vorig jaar een recordboete op van 4,34 miljard euro wegens misbruik met Android. Een jaar eerder ging het om voortrekken van Google Shopping in de zoekmachine (boete: 2,4 miljard euro). Afgelopen voorjaar volgde een boete van 1,5 miljard voor Google AdSense.

De regering-Trump had beloofd de uitdijende macht van grote techbedrijven aan te pakken. In 2013 onderzocht toezichthouder FTC of Google resultaten in de zoekmachine in eigen voordeel aanpaste. Dat leidde niet tot een aanklacht. In 2001 faalde een poging van de Amerikaanse overheid om softwaremaker Microsoft op te splitsen, dat te machtig zou zijn geworden.