Informatiegebrek

Nederlanderschap afpakken van Syriëganger blijkt lastig ondanks wet

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) slaagt er onvoldoende in Syriëgangers hun Nederlanderschap af te pakken. Reden is dat het Openbaar Ministerie en inlichtingendienst AIVD de informatie niet delen die nodig is om de nationaliteit in te trekken. Dat blijkt uit gegevens die NRC heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In het buitenland strijdende Syriëgangers kunnen sinds 2017 hun Nederlanderschap verliezen zonder dat zij al strafrechtelijk zijn veroordeeld. De wetswijziging zou ervoor zorgen dat veel IS-strijders niet kunnen terugkeren naar Nederland, beloofde het kabinet de Tweede Kamer bij de invoering van de wet. Maar pas dertien van de 135 jihadisten die nog in het strijdgebied verblijven, zijn hun Nederlanderschap kwijtgeraakt.

Volgens ingewijden komt de informatiedeling tussen de diensten niet op gang omdat er weinig informatie voorhanden zou zijn over de activiteiten van Syriëgangers. Het is niet altijd bekend of de Syriëganger na het ingaan van de wet actief was voor een terreurgroep. Ook zouden OM en AIVD weinig prioriteit geven aan de uitvoering van het beleid, omdat de maatregel als weinig zinvol wordt beschouwd.

Tweede Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap (VVD) reageert ontstemd. „Wij hebben die wet niet voor niets gemaakt. IS-strijders hebben hun recht op Nederlander zijn verspild, we willen ze niet terug. Over die wet is goed nagedacht. Dan kan het niet zo zijn dat andere overheidsdiensten niet actief aan de slag gaan met het uitvoeren van de wet.” Laan-Geselschap wil opheldering van minister Grapperhaus. Er ligt al een motie die is aangenomen door de Tweede Kamer die Grapperhaus opdraagt om nog voor het zomerreces alle dossiers van Syriëgangers door te nemen en waar het kan hun nationaliteit alsnog in te trekken.

Binnenland pagina 9