In beeld

Iconische beelden: protest op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989

Een onbekende demonstrant versperde dertig jaar geleden tijdens de studentenprotesten in de Chinese hoofdstad Beijing de weg voor een colonne tanks. Op het hoogtepunt van de bijna twee maanden lange studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmenplein) demonstreerden naar schatting zo'n 1 miljoen mensen voor politieke hervormingen en meer democratie. De protesten werden met harde hand beantwoord door het leger van China. Bij de confrontaties vielen vele honderden doden en duizenden gewonden.
De iconische foto van de protestganger, ook wel bekend als Tankman, die daags na de studentenprotesten van van 4 juni 1989 een colonne tanks de weg versperde.
Foto Arthur Tsang/Reuters
Wegwerkers in Beijing lopen op de laan van Chang'an.
Foto Thomas Peter/Reuters
Militairen en tanks van het Volksbevrijdingsleger van de Volksrepubliek China bewaken in juni 1989 het Plein van de Hemelse Vrede. Op de achtergrond het portret van Mao Zedong, de grondlegger en eerste leider van communistisch China.
Foto Richard Ellis/Reuters
Op de bovenste foto slapen studenten op 21 mei 1989 op de grond bij de studentenprotesten. Dertig jaar later worden de burgers op het plein niet meer in de gaten gehouden door tanks, maar door talloze beveiligingscamera's.
Foto Naochiro Kimaru en Greg Baker/AFP
Bewoners van een voorstad van Beijing werden eind mei 1989 tegengehouden door een konvooi van 4.000 soldaten, om te voorkomen dat zij naar de studentenprotesten in de stad zouden trekken.
Foto Ed Nachtrieb/Reuters
Een scherm toont een foto uit 1989 van de overleden oud-premier Zhao Ziyang, waarop hij in gesprek is met Chinese studenten. Op 4 juni 2009 werd ter gelegenheid van de twintigste 'verjaardag' van de confrontaties op Tiananmen-plein een wake bij kaarslicht gehouden in het Victoria-park in Hongkong. Daar kwamen tienduizenden mensen op af.
Foto Bobby Yip/Reuters
De betogers die in 1989 deelnamen aan de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede, sloegen daar een tentenkamp op. Deze foto is gemaakt op 31 mei van dat jaar.
Foto Bobby Yip/Reuters
Ook een groep journalisten sloot zich in 1989 aan bij de pro-democratie-protesten: "Totale macht is totaal corrumperend."
Foto Carl Ho/Reuters
Honderdduizenden Chinezen kwamen op 17 mei 1989 samen bij het mausoleum van Mao op het Plein van de Hemelse Vrede.
Foto Ed Nachtrieb/Reuters
In de zeven weken dat de betogingen duurden werd de Chinese maatschappij flink opgeschud. De studenten namen het op tegen overheidstroepen, zoals te zien op deze foto die vroeg in de ochtend van 4 juni 1989 werd gemaakt. Een gepantserd voertuig wordt op een belangrijke verkeersader in Beijing beklommen door demonstranten.
Foto Jeff Widener/Reuters
Arbeiders proberen op 23 mei 1989 een doek over een portret van Mao Zedong te laten vallen.
Foto Ed Nachtrieb/Reuters