Arbeidsmarkt

Kabinet komt met studiepot tot 2.000 euro per persoon per jaar voor bijscholing

Nederlanders die zich willen bijscholen kunnen in de loop van volgend jaar een ontwikkelbudget aanvragen van 1.000 tot 2.000 euro per jaar. Dat schrijven minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) en minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) deze maandag aan de Tweede Kamer. De nieuwe regeling vervangt de fiscale scholingsaftrek, waarmee studiekosten van de inkomstenbelasting kunnen worden afgetrokken.

Doel is dat meer mensen zich kunnen blijven ontwikkelen tijdens hun loopbaan en zo beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. De regeling wordt vervangen omdat de huidige fiscale scholingsaftrek volgens het kabinet vooral hoogopgeleiden ten goede komt, die hem minder nodig hebben. De nieuwe regeling moet meer laagopgeleiden bereiken. De ministers hopen dat zo’n 100.000 tot 200.000 mensen straks gebruik kunnen maken van de regeling, die zal gelden voor zowel werkenden als niet-werkenden.

Wanneer de regeling precies ingaat wordt later deze zomer duidelijk, maar 1 januari 2020 is volgens de ministers in ieder geval niet haalbaar. Die datum stond in het regeerakkoord, waar de regeling uit voortvloeit. Het beschikbare budget voor de regeling is ongeveer 200 miljoen euro.

Het zogenoemde Stap-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie) kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen, maar ook om een certificaat te halen waarmee werknemers in een bepaalde sector door kunnen groeien. Ook kan het budget worden gebruikt om een cursussen en loopbaancoaching. Werknemers die in een krimpsector werken of een zwaar beroep hebben kunnen zich laten omscholen.

De regeling is vooral gericht op flexwerkers en werkzoekenden of mensen in krimpberoepen, zoals verkoop- of administratief medewerkers. Deze categrorieën lopen relatief veel risico om werkloos te worden of langdurig te blijven, schrijven de ministers. (NRC)