Alles of niets voor Koolmees en Thierry Baudet hekelt zijn eigen beroepsgroep

De Haagse Stemming Met Wouter Koolmees, Dion Graus en Ingrid van Engelshoven. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

Het is de cruciale week voor Koolmees en de pensioenen. Politicus Thierry Baudet houdt niet van politici. En gaan de onkostenvergoedingen van de Tweede Kamer alsnog op de schop?

POLDERKOLDER: Het spant erom, deze week, voor Koolmees, de pensioenen en de polder. Een akkoord lijkt nu écht in zicht: minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) is nu toch bereid de pensioenleeftijd langzamer te laten stijgen, hij heeft na het succes van zijn arbeidsmarktwet de wind mee en de vakbonden zijn overgehaald vandaag weer te onderhandelen. Met werknemers én werkgevers, coalitie én oppositie is de inzet enorm, en Koolmees heeft slechts een week. Gaat het nú mis, schreef politiek columnist Tom-Jan Meeus dit weekend, dan wint de middelvinger het van het compromis. “Het is de ultieme test of het land nog brede samenwerking tussen andersdenkenden aankan.”

VERWORPENEN DER AARDE: Hoe het tij te keren? Het is de vraag waarmee heel wat SP’ers worstelen sinds de verloren Europese Parlementsverkiezingen, de vierde verkiezingsnederlaag op rij. Het opstappen van partijvoorzitter Ron Meyer – het brein achter ‘Brusselmans’ en de cultureel-conservatieve koers van de afgelopen jaren – heeft de twijfel niet weg kunnen nemen, vertellen actieve SP’ers uit de regio aan Trouw. Hun rebellenclub is verschraald, zeggen zij, en dat zit dieper dan Meyer. Hoe diep, dat hoor je uitgebreid in de nieuwste aflevering van NRC-podcast Haagse Zaken. Die is geheel gewijd aan de identiteitscrisis van de SP.

VERGEZICHTEN: Wat zegt politicus Thierry Baudet als hij zich als filosoof mag uitdrukken? Vooral hoe weinig hij op heeft met zijn eigen beroepsgroep, bleek in de Amsterdamse Zuiderkerk. Baudet gaf dit weekend een toespraak op de G10 voor economie en filosofie, maar wilde zich niet laten vastpinnen op concrete plannen. Zijn missie draaide niet om “beleidsbullets” maar om een “cultuuromslag”. De vraag hij hoe hij tégen de Franse Revolutie, tégen de Verlichting, maar vóór democratisering kan zijn, liet hij onbeantwoord. Want altijd specifieke antwoorden geven, stelde Baudet, dat is helemaal niet de taak van een politicus. Die afschuw van concreet beleid klonk wel erg hol, concludeerde NRC-columnist Floor Rusman. “De bulletpoints zijn bij Baudet wat visie bij Mark Rutte is: een karikatuur.”

THE FAMOUS GRAUS: De vergoedingssoap van Dion Graus (PVV) en Theo Hiddema (FVD) krijgt een vervolg. De Volkskrant en EenVandaag onthulden in april dat beide Kamerleden een verblijfskostenvergoeding inden waarop ze geen recht hadden. Maar vorige week liet het presidium van de Tweede Kamer daarop weten geen actie te ondernemen. Vandaag doen VVD en SP een oproep om dan maar het hele systeem om te gooien. Het bestuur moet Kamerleden die volgens de administratie ver weg wonen, en daarom een hoge vergoeding ontvangen, beter gaan controleren.

IK GA OP REIS EN IK RAAK KWIJT: Vorig jaar klonk minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie, CDA) nog stellig toen hem gevraagd werd naar het afnemen van paspoorten bij Syriëgangers: “Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen dat ik hierop met mijn ministerie echt actief beleid voer.” Hij vertelde er alleen niet bij dat de AIVD en het Openbaar Ministerie helemaal niet meewerken met dat beleid. De wet is er, maar slechts een handvol uitreizigers is de Nederlandse nationaliteit ontnomen, blijkt uit gegevens die NRC opvroeg. De diensten krijgen weinig informatie en geven er zelf amper prioriteit aan. Nederlander of niet, een jihadist kan immers altijd met valse papieren terugreizen.

EEN LEVEN LANG LENEN: Vandaag zou wel eens D-Day kunnen worden voor de verhoging van de studierente. Die is, zacht gezegd, nogal omstreden. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) kreeg vorige week zoveel kritiek van de Eerste Kamer dat ze het voorstel terugnam naar het kabinet. Maar een dag later liet premier Rutte weten dat de stemming nog steeds op de agenda stond. Vandaag kan Van Engelshoven de wet alsnog intrekken. Anders lijkt een nederlaag nabij.

QUOTE VAN DE DAG:

“Ooit hoopte ik dat ChristenUnie en SGP naar één beweging zouden toegroeien. Nu zie ik dat anders.”

Roel Kuiper, de afzwaaiende ChristenUnie-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, ziet tot zijn spijt dat de SGP verrechtst.