VS zijn bereid om ‘zonder voorwaarden’ met Iran praten

Ondanks de handreiking noemt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo het gedrag van Iran nog steeds „kwaadaardig”.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en zijn Zwitserse collega Ignazio Cassis.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en zijn Zwitserse collega Ignazio Cassis. Foto Samuel Golay/EPA

De Verenigde Staten zijn bereid om zonder voorwaarden met Iran te praten over de onderlinge spanningen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zondag in Zwitserland gezegd, aldus persbureau AP.

Wel voegde Pompeo eraan toe dat Iran zich als een „normale natie” moet gedragen en dat de VS zullen blijven proberen het Midden-Oosterse land onder druk te zetten om zijn „kwaadaardige” houding te veranderen. Pompeo deed de uitlatingen over Iran op een persconferentie die hij hield met zijn Zwitserse collega Ignazio Cassis.

De Iraanse president Hassan Rohani had zaterdag al gezegd dat Iran wel met Washington rond de tafel zou willen, mits de regering-Trump respect toont voor zijn land. Rohani benadrukte dat Iran hoe dan ook niet zou buigen als de VS druk zouden uitoefenen om te gaan onderhandelen.

Verslechterde relatie

De voorzichtige handreikingen van beide landen zijn opmerkelijk. De relatie tussen de VS en Iran is sterk verslechterd sinds het aantreden van Donald Trump in 2017. Hij trok de VS een jaar geleden terug uit de internationale nucleaire deal met Teheran en heeft opnieuw sancties ingesteld voor het land.

Ook voerden de VS hun militaire aanwezigheid op in de Perzische Golf. Zondagmiddag maakte het Amerikaanse leger bekend dat een bommenwerper, een vliegdekschip en helikopters van de Amerikaanse luchtmacht een gezamenlijke oefening hebben gedaan nabij de Golf.