Hongaarse academici protesteren voor onafhankelijke wetenschap

De regering wil de onderzoeksafdeling van de Hongaarse Academie van Wetenschappen onder toezicht van de overheid stellen.

Demonstratie voor wetenschappelijke onafhankelijkheid in Boedapest.
Demonstratie voor wetenschappelijke onafhankelijkheid in Boedapest. Foto Zoltan Balogh/EPA

Een paar duizend academici en studenten zijn in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de straat op gegaan om te protesteren voor academische vrijheid en wetenschappelijke onafhankelijkheid. Dat meldt persbureau Reuters zondag.

Aanleiding voor het protest is een plan van de regering van premier Viktor Orbán om de onderzoeksafdeling van de Hongaarse Academie van Wetenschappen af te splitsen en onder toezicht van de overheid te stellen. Volgens de betogers komt daardoor de academische vrijheid onder druk te staan.

Directe winst

In het voorjaar werd ook al eens gedemonstreerd tegen die zelfde plannen van Orbán. De demonstranten vrezen dat onafhankelijk onderzoek onmogelijk wordt gemaakt en dat de overheid straks zal aansturen op wat de academici wel moeten onderzoeken en wat niet.

De regering zegt voor meer innovatie in het wetenschappelijk onderzoek te willen zorgen. Ook wil de regering vooral onderzoeksprojecten financieren die „directe economische winst” creëren. Er zijn meerdere gesprekken gevoerd tussen de regering en de academie, maar die zijn telkens stukgelopen.