Groot cruiseschip ramt rondvaartboot en kade Venetië

Vier mensen zijn lichtgewond geraakt, aldus Italiaanse media. Het schip zou met besturingsproblemen hebben gekampt.

De kapitein van MSC Opera verloor naar eigen zeggen de macht over het cruiseschip.
De kapitein van MSC Opera verloor naar eigen zeggen de macht over het cruiseschip. Foto Manuel Silvestri/Reuters

Een groot cruiseschip heeft zondagochtend een kade in de toeristische Italiaanse trekplaats Venetië geramd. Een rondvaartboot die aan die kade lag werd daarbij opzij geduwd en vier mensen raakten lichtgewond, aldus Italiaanse media.

Het ongeluk gebeurde bij een aanlegplaats aan het Giudeccakanaal. Volgens de eigenaar van het cruiseschip, MSC Cruises, ontstonden technische problemen op het moment het schip wilde aanmeren. Daardoor was het vaartuig niet meer goed te besturen.

Twee sleepboten probeerden het bijna driehonderd meter lange cruiseschip nog tegen te houden, maar volgens de baas van de lokale sleepbootvereniging brak hun sleeptouw af toen het schip de rondvaartboot en de kade ramde.

Cruises verbannen

Het cruiseschip, de MSC Opera, werd in 2004 gebouwd, telt 1.071 cabines en kan ruim 2.500 passagiers vervoeren. Na het ongeval riep de Italiaanse minister van Infrastructuur en Transport zondag op om grote cruiseschepen uit Venetië te verbannen. Hij blies daarmee nieuw leven in een discussie die al langere tijd woedt over de stad. Venetië kampt met grote problemen door het overmatige toerisme.

Omstanders filmden de aanvaring:

Twitter avatar duncanogleskan Duncan Ogle-Skan Wow, this just happened outside our apartment!! https://t.co/OfSOdCU2Br

Ook opvarenden van het cruiseschip hebben het ongeluk gefilmd: