Brexitblog

Boris Johnson niet vervolgd voor ‘misleidende’ uitspraken Brexit

Boris Johnson wordt niet vervolgd voor het foutief informeren van Britse kiezers tijdens de Brexitcampagne in 2016. Het hooggerechtshof verwierp vrijdag een eerdere beslissing van een Londense rechter die vorige week bekendmaakte Johnson, kandidaat voor het premierschap, te willen vervolgen voor zijn misleidende uitspraken. Dat meldt persbureau Reuters. De rechters lichten hun beslissing op een later tijdstip toe, laat het hooggerechtshof weten. De voormalige burgemeester van Londen en minister van Buitenlandse Zaken beweerde tijdens de campagne dat het VK per week 350 miljoen pond (397 miljoen euro) betaalt voor de EU, en het land daarom beter af zou zijn zonder het EU-lidmaatschap. Het daadwerkelijke bedrag ligt echter veel lager. Volgens voorstanders van Johnsons vervolging deed hij die foutieve uitspraken opzettelijk. Johnsons advocaat voerde echter aan dat de rechtsgang politiek gemotiveerd was.

Nieuw blog

We sluiten dit Brexitblog af, hier leest u alle actuele ontwikkelingen over 'de echtscheiding' tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Boris Johnson niet vervolgd voor 'misleidende' uitspraken tijdens campagne

Boris Johnson wordt niet vervolgd voor het foutief informeren van Britse kiezers tijdens de Brexitcampagne in 2016. De hooggerechtshof in Londen verwierp vrijdag een eerdere beslissing van een Londense rechter die vorige week bekendmaakte Johnson, kandidaat voor het premierschap, te willen vervolgen voor zijn misleidende uitspraken. Dat meldt persbureau Reuters. De rechters lichten hun beslissing op een later tijdstip toe.

De voormalige burgemeester van Londen en minister van Buitenlandse Zaken beweerde tijdens de campagne dat het VK per week 350 miljoen pond (397 miljoen euro) betaalt voor de EU, en dat het land daarom beter af zou zijn zonder het EU-lidmaatschap. Het daadwerkelijke bedrag ligt echter veel lager.

Volgens voorstanders van Johnsons vervolging deed hij die onjuiste uitspraken opzettelijk. Johnsons advocaat voerde aan dat er politieke redenen waren voor de rechtsgang.

AFM en Britse financieel toezichthouder sluiten overeenkomst voor nauwere samenwerking

De Nederlandse financiële toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat met het oog op de Brexit nauwer samenwerken met haar Britse tegenhanger Financial Conduct Authority (FCA). Dat hebben de twee toezichthouders deze week afgesproken, meldt de AFM woensdag. Ze willen met de samenwerking „de integriteit en stabiliteit van het financiële systeem in beide landen beschermen en te verbeteren”.

Nauwere samenwerking is volgens de AFM „cruciaal” omdat bedrijven die nu nog gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk, sinds de aankondiging van de Brexit ook vergunningen aanvragen om in Nederland te kunnen werken. „We zien dat Britse financiële ondernemingen naar Nederland komen, met name internationaal gereguleerde markten, handelsplatformen en handelaren", zegt AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven. „Hun keuze voor Nederland heeft uiteraard invloed op onze kapitaalmarkten en handelsinfrastructuur.”

De toezichthouders gaat niet alleen informatie uitwisselen, maar ze kijken ook naar mogelijkheden voor detachering. Ook als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder deal, blijft de overeenkomst tussen de twee toezichthouders geldig.

Het hoofdkantoor van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Amsterdam. Foto Evert Elzinga/ANP

Zes Lagerhuisleden verlaten Change UK

De pro-Europese partij Change UK valt amper een maand na de oprichting al voorzichtig uit elkaar. Liefst zes van de elf leden die de partij in het Britse Lagerhuis heeft kondigden dinsdag hun vertrek aan. Onder hen ook partijleider Heidi Allen. De zes gaan verder als onafhankelijke leden.

In een verklaring staat dat de zes in die rol elkaar en collega's die het terugdraaien van Brexit bepleiten, willen steunen. Hoewel het niet met zoveel woorden gezegd wordt, zag men daar binnen Change UK klaarblijkelijk de mogelijkheid niet meer toe. Scheidend partijleider Allen zegt niettemin dat ze „enorm trots” is op de partij, haar kandidaten en aanhangers.

Volgens Sky News wordt in Westminster gespeculeerd dat de zes vertrekkende Change UK'ers zich aansluiten bij de Liberal Democrats. Die partij is ook tegen de Brexit en voor een nieuw referendum, maar wist in tegenstelling tot Change UK wel een positief resultaat te boeken bij de Europese verkiezingen van twee weken geleden.

Change UK is ontstaan uit een groep politici die zich in februari om verschillende redenen van de gevestigde partijen Labour en de Conservatieven afsplitste. In april werd het gezelschap formeel een partij, goed voor 3,4 procent van de stemmen tijdens de Europese stembusgang.

Voormalig Labourlid Chuka Umunna was betrokken bij de oprichting van Change UK, maar is ook een van de leden die de partij dinsdag weer verlaat. Foto Paul Ellis/AFP

Trump: laat Farage onderhandelen en zet No Deal-Brexit door

Aan de vooravond van Donald Trumps driedaagse staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk, uitte de president zich dit weekend kritisch op de afhandeling van de Brexit. In een interview met The Sunday Times zegt Trump dat de Britten moeten weigeren de 'Brexit-rekening' van 39 miljard pond (44 miljard euro) te betalen. Als de EU bovendien niet inschikt, moet het VK uit de Brexit-onderhandelingen weglopen: „Als je geen eerlijke deal krijgt, stap je op.”

Maandag spreekt Trump met premier Theresa May, die komende week haar premierschap op papier neerlegt. May blijft aan tot de Tories een nieuwe partijleider hebben aangewezen. Als het aan Trump ligt moet Boris Johnson, oud-minister van Buitenlandse Zaken en fel Brexiteer, May opvolgen.

De Brexit-onderhandelingen moeten de Britten verder overlaten aan Nigel Farage, leider van de Brexit Party en een fel tegenstander van May. Zijn partij werd bij de Europese verkiezingen eind mei de grootste in Engeland. „Hij is een heel slim figuur, maar ze willen hem niet naar voren schuiven. Stel je voor hoe goed het zou gaan als ze dat wel deden. Dat hebben ze nog niet in de gaten”, aldus de president.

Tot slot, zo vindt Trump, moeten de Britten zich vanaf nu richten op het No Deal-Scenario, waarbij zij uiterlijk eind oktober uit de EU treden zonder akkoord. Johnson heeft in het verleden kenbaar gemaakt dat een 'No Deal' wat hem betreft acceptabel is.

Lees ook: Farage wint glansrijk, Tories onderuit

Johnson is echter niet de enige die zijn zinnen op het premierschap heeft gezet. Naast hem hebben nog andere kopstukken in de Britse politiek aangegeven May te willen opvolgen.

Onder hen is ook Andrea Leadsom, die recent haar taken als voorzitter Conservatieve fractie in het Lagerhuis neerlegde. Zij deed drie jaar geleden ook mee bij de leiderschapsverkiezing bij de Tories. Ook de huidige ministers van Binnenlandse Zaken (Sajid Javid) en Buitenlandse Zaken (Jeremy Hunt) hebben zich gemeld.

Kritiek van Corbyn op Trump

Trumps bemoeienis met de Brexit kwam hem ook op kritiek te staan in het VK. Zo noemde oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour Trumps uitspraken over de opvolging van May „totaal ongewenste inmenging in onze democratie”. Nog feller was de huidige burgemeester van Londen, Sadiq Khan. In een opiniestuk in The Guardian noemt hij Trump een voorbeeld van het „gevaar” dat extreem-rechts vormt voor „liberale, democratische samenlevingen”.

Het VK zou er beter aan doen om de rode loper voor Trump maandag niet uit te rollen, schrijft Khan. „Theresa May moet een duidelijk signaal afgeven: we staan niet onwelwillend tegenover de VS of het presidentschap op zich, maar wel tegen Trump en de extreem-rechtse agenda die hij propageert.”

Tegenstanders van Trump hebben voor dinsdag een grote demonstratie afgekondigd in het centrum van de hoofdstad. De organisatoren verwachten honderdduizenden demonstranten.

Welkom in een nieuw Brexitblog

In dit blog houden we alle ontwikkelingen rondom de Brexit bij. Het oude blog is hier terug te lezen.