Algerijnse presidentsverkiezingen uitgesteld, nog geen nieuwe datum

Er is nog geen nieuwe datum voor de verkiezingen. De verwachting is dat de onrust in het land nog verder zal toenemen.

Algerijnen protesteren voor het vertrek van de politieke elite in het land.
Algerijnen protesteren voor het vertrek van de politieke elite in het land. Foto EPA

De Algerijnse presidentsverkiezingen, die voor 4 juli gepland stonden, zijn uitgesteld. Het betekent een overwinning voor de miljoenen Algerijnen die al maanden betogen voor meer democratie. Zij achtten de geplande verkiezingen onder leiding van leden van het oude regime niet geloofwaardig.

Als officiële reden voor het uitstel geeft de Constitutionele Raad zondag een gebrek aan kandidaten. Er is nog geen nieuwe datum voor de verkiezingen vastgesteld. Door het uitstel is de vrees dat interim-president Abdelkader Bensalah langer aan de macht zal blijven dan gepland. Zijn termijn verloopt op 9 juli.

Lees ook: Het leger brengt nog geen democratie in Algerije

De afgelopen maanden is het onrustig in Algerije. Na maanden van protest stapte president Abdelaziz Bouteflika in april op, onder druk van de legerleiding. Hij was ruim twintig jaar aan de macht.

Niet genoeg handtekeningen

Ondanks het opstappen van Bouteflika houden de protesten aan. De demonstranten willen dat ook interim-president Bensalah vertrekt, willen meer democratie en willen dat de huidige politieke elite in het land wordt vervangen. Bensalah wordt gezien als representant van het oude regime. Nieuwe verkiezingen hadden mogelijk meer rust kunnen brengen, maar de verwachting is dat de onrust op straat nu alleen maar zal toenemen.

Volgens de Constitutionele Raad hadden twee kandidaten zich opgegeven voor de verkiezingen, maar de kandidatuur van beiden is afgewezen. Een reden gaf de Raad niet. Reuters schrijft dat de twee kandidaten niet genoeg handtekeningen hadden verzameld om zich verkiesbaar te kunnen stellen. Kandidaten moeten namelijk 60.000 handtekeningen ophalen om mee te kunnen doen.