AFC-spits die niet scoort krijgt advies van voetbalgrootheden

Tientallen bekende Nederlanders kraken de Amsterdamse amateurspits af in videoboodschappen die op internet veel zijn gedeeld.

Uit de videoboodschap van Zlatan.

Twintig wedstrijden, nul doelpunten. Philippe Hes, spits in het vijfde elftal van de Amsterdamse voetbalclub AFC, scoorde dit seizoen geen een keer. Daarom hebben tientallen bekende Nederlanders en voetbalgrootheden hem via sociale media een videoboodschap gestuurd waarin ze hem flink afkraken, maar ook van feedback voorzien.

Onder meer Ronald de Boer, Ruud Gullit, Sjaak Swart, Humberto Tan en Lil’ Kleine reageren op Hes’ slechte prestaties dit seizoen. Maar ook de voormalige Ajax-spits Zlatan Ibrahimović stuurde een bericht, evenals oud-topvoetballers David Trezeguet, Robert Pires en Carles Puyol.

Niet alleen in Nederland gaat het dus over de AFC-spits, ook internationaal krijgt hij veel aandacht. Hes is inmiddels internationaal onderwerp van gesprek in de voetbalwereld. Op het internet zijn de berichten over de speler veel gedeeld.

„Twintig wedstrijden, nul goals, what the fuck is that”, zegt Zlatan. „Als je wil leren hoe je moet scoren, dan kom je maar naar mijn school, dan leer ik je hoe het moet.” Oud-Ajacied Sjaak Zwart zegt: „Met twee winterjassen aan maak ik meer doelpunten dan jij.” En Ruud Gullit: „Ik kan het nog steeds niet geloven jongen. Je vader wil ook een voetballer als zoon en dan maak je dit ervan.”

Grap van teamgenoten

De actie begon als een grap van de teamgenoten van Hes. Zij vroegen enkele bekende Nederlanders om een filmpje op te nemen. Vervolgens hebben die het idee via appgroepen verspreid, waardoor steeds meer mensen zich bij de grap hebben aangesloten. Volgens zijn teamgenoten had Hes altijd de grootste mond van het team. Daar wilden ze hem voor terugpakken.

Zelf zegt Hes, die al 25 jaar bij AFC speelt en de video’s ook op zijn eigen Instagram heeft gezet, tegen AT5: „Ik vind de filmpjes heel grappig, maar je staat ook wel een tikkeltje voor lul.”

‘Geslaagde grap’

Waarom hij dit seizoen niet scoort weet hij zelf ook niet, zegt hij aan de telefoon tegen NRC. Kansen heeft hij genoeg gehad, vertelt hij. „Dit is waanzinnig. Ik kan er erg om lachen. Het is een geslaagde grap. Ik had het zelf bij een ander kunnen doen.”

„Geen doelpunten op een vrij bedenkelijk niveau, dat is natuurlijk niet echt sterk”, vervolgt hij. „Dat moet beter. Deze zomer wil ik een beetje doortrainen. Ik heb natuurlijk allemaal uitnodigingen van goede voetballers gekregen”, zegt hij lacherig. Al weet Hes nog niet of hij daar echt gebruik van gaat maken.

Dit gaat hem in ieder geval niet nog een keer gebeuren, zegt hij. „Anders stop ik.” Van wie hij nog wel een videoboodschap zou willen ontvangen? „Van Messi, hij is natuurlijk de beste aanvaller ooit. Maar ik ben ook fanatiek Ajacied, dus Frenkie de Jong zou ik ook nog wel erg leuk vinden. Of een trainer. Mourinho, Van Gaal.”

Of hij zijn teamgenoten nog terug wil pakken? „Ja dat gaat zeker gebeuren. Ik weet alleen nog niet hoe. De lat ligt nu natuurlijk wel erg hoog.”

Bekijk hieronder de videoboodschap van Zlatan: