Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Rosanne Hertzberger vloekte vorige week in de feministische kerk. Blijf de details van abortus bediscussiëren, stond er boven haar column (25/5) waarin zij abortus ‘falen’ noemt. Na het weekeinde kwamen de eerste brieven binnen die haar mond met zeep moesten spoelen.

„Bizar”, reageerde Jouke Kloosterman. Nu liggen volgens haar Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) „te rollebollen van het lachen”.

Joke de Haan kan maar niet begrijpen dat Hertzberger haar „feministische klassieken” niet kent. De column is „een zogenaamd intellectuele legitimatie voor mannelijk gebral, waar je als vrouw juist vanaf zou willen”. En Laura Kok kijkt uit naar „een kritische, goed onderbouwde en intersectioneel feministische column in de nabije toekomst”.

Niet-praktiserend huisarts Marloes van der Deijl reageerde op de brief van „de heer Berkovits” die abortus afhankelijk wil maken van het feit of er maatregelen zijn genomen om zwangerschap te voorkomen. Zo maakt hij volgens haar de vrouw verantwoordelijk. Wat dan als de man „in het heetst van de strijd” geen condoom wil gebruiken en de vrouw zwanger wordt? „Mag de vrouw dan, indien de zwangerschap ongewenst was, wel het kind na de zwangerschap aan de man geven voor verdere verzorging tot 18 jaar?”

Ook het artikel Wat deden Loes en Souad in het kalifaat? (29/5) ontkwam niet aan feministische kritiek. Een lezer merkt op dat de 24-jarige Loes wordt omschreven als „een tenger meisje”. „De neiging om vrouwen als ‘meisje’ neer te zetten maakt vrouwen klein en maakt hen impliciet niet verantwoordelijk voor hun daden”, schrijft ze. Terwijl jongens van 18 meestal wel als ‘man’ worden omschreven. Ook al zijn zij „geestelijk vaak nog onvolwassen”.