De ‘innovatietop’ maalt niet om de nieuwe handelsoorlog

Global Enterpreneurship Summit Honderden bedrijven uit vooral de VS en Europa gaan dialoog aan.

Een internationale economische top in tijden van handelsoorlog, hoe werkt dat? Die vraag werd een aantal weken terug herhaaldelijk gesteld tijdens een formeel aftel-evenement voor de Global Enterpreneurship Summit (GES) die volgende week in Den Haag begint. In maart in Kansas City spraken de organisatoren van de top met journalisten. Maar vragen over de agressieve handelspolitiek van president Trump werden afgehouden.

„Wij spreken op de GES niet over handel”, zei de Amerikaanse staatssecretaris van Economie, Manisha Singh. „Ik ben geen handelsexpert”, zei Maureen Cormack, ambassadeur op de Balkan en adviseur voor de organisatie. „Ik weet wel dat er weinig landen zo open staan voor handel als de VS en Nederland.”

„Wij streven naar vrije en eerlijke handel”, zei chef de mission Shawn Crowley. „En sommige handelsrelaties zien wij op dit moment niet als vrij of eerlijk.”

Met een kleine knipoog naar minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel zei Crowley: „Ik geloof dat wij met Nederland een handelsoverschot van 24 miljard hebben, dus daarover geen klachten.”

Minister Kaag liet in Kansas City wel iets merken van de Europese zorgen over het Amerikaanse beleid. „De handelsoorlog leidt alleen maar af. De VS en de EU kunnen beter samen China het hoofd bieden.” Over de tarieven die president Trump heeft opgelegd aan Europese landen, zei Kaag dat „we die natuurlijk van tafel willen hebben. De handelsverdragen willen we formaliseren, niet uithollen.”

Kaag had niet het idee dat de spanningen de GES-top in Den Haag negatief zouden beïnvloeden. Kan de top spanningen wegnemen? „Ik beschouw de top als een element in een voortdurende dialoog. Natuurlijk blijven wij handel drijven met de Verenigde Staten. Alleen Nederland is al verantwoordelijk voor 825.000 Amerikaanse banen.”

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo liet zich in Kansas City niet uit over de handelsoorlog. Op de vraag naar zijn eerdere reizen naar Europa, waarbij hij bijvoorbeeld in december nog hard uithaalde naar de „bureaucraten” van de Europese Unie, en waarin hij sneerde dat multilaterale verdragen de wereld niet per se veiliger maken, zei Pompeo met een grote glimlach: „Wie weet doe ik het straks wel weer.”