Dakota’s boven Normandië

Foto
Foto Monica Jorge

Voor veel D-Day-veteranen zal het voor het laatst zijn dat ze in Normandië mijmerend over zee staren; de jongste Amerikaanse, Britse, Canadese, Poolse en Nederlandse soldaten van destijds zijn nu ver in de negentig. Op 6 juni 1944 sloegen de geallieerde strijdkrachten een beslissende bres in Hitlers ‘Fort Europa’. Met de amfibische landingen op de Normandische stranden en vanuit de lucht in het achterland begon de bevrijding van het door Duitsland bezette Frankrijk; een klein jaar later was heel Europa bevrijd van de nazi’s.

De 75ste verjaardag van D-Day wordt massaal herdacht: met officiële plechtigheden – de Amerikaanse president komt ervoor over – en een kolossaal programma van kransleggingen en feestelijkheden. En met een ‘herdenkingsvlucht’ van militaire transportvliegtuigen waarvan een aantal óók D-Day-veteraan is.

Het werkpaard van de geallieerde luchtmacht was afgeleid van de DC-3, een populair tweemotorig verkeersvliegtuig en heet officieel Douglas C-47, maar werd bekend als Dakota. In totaal zijn er meer dan 10.000 gebouwd waarvan wereldwijd nog maar een fractie vliegt. Twintig Dakota’s en DC-3’s zijn de afgelopen dagen vanuit de Verenigde Staten naar het Britse vliegveld van Duxford bij Cambridge gevlogen. Niet in één keer – transatlantisch non-stop vliegen is betrekkelijk recent – maar hinkstapspringend via Canada, Groenland, IJsland en Schotland, precies zoals de 800 Dakota’s die op D-Day parachutisten boven Frankrijk lieten neerdalen. Dat zullen ze komende week opnieuw doen – Britse luchtlandingstroepen zullen afspringen boven twee oude landingszones bij Sannerville en Carentan. De foto hiernaast is genomen vanuit een C-47 met de naam D-Day Doll tijdens een vlucht van het D-Day Squadron over New York.

Hans Steketee

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.