Wilders geblokkeerd op Twitter wegens ‘hatelijke’ tweets

Geert Wilders kon een paar uur lang geen gebruik maken van zijn account. Aanleiding was een tweet van de PVV-leider over D66 en antisemitisme.

Geert Wilders noemde de tijdelijke blokkade vrijdag op zijn profiel - die ook op die dag moet aflopen - "ongelooflijk". Deze foto werd vorige maand gemaakt bij een persconferentie in de Rhein-Mosel-Halle.
Geert Wilders noemde de tijdelijke blokkade vrijdag op zijn profiel - die ook op die dag moet aflopen - "ongelooflijk". Deze foto werd vorige maand gemaakt bij een persconferentie in de Rhein-Mosel-Halle. Foto Remko de Waal/ANP

Geert Wilders is vrijdag een paar uur geblokkeerd geweest door Twitter. Het platform ontzegde hem even na het middaguur de toegang. Aan het begin van de avond kon de PVV-leider weer berichten plaatsen, wat hij dan ook deed. Aanleiding voor de actie was een tweet die Wilders had geplaatst over D66 en antisemitisme.

Volgens Twitter heeft Wilders de huisregels van het platform overtreden, waarin is opgenomen welke inhoud niet mag worden verspreid. Een woordvoerder van het bedrijf verwijst naar die gedragsregels en laat per e-mail weten: „Wij gaan nooit in op individuele zaken en accounts vanwege privacy en veiligheid van gebruikers. Onze regels omtrent hatelijk gedrag verbieden expliciet de promotie van geweld, directe aanvallen of bedreigingen richtingen derden.”

In het Twitter-bericht gaat Wilders in tegen een eerdere post van D66-partijleider Rob Jetten. Hetzelfde bericht wordt nu - als screenshot - gedeeld door zijn partijgenoten, zoals Fleur Agema:

Twitter avatar FleurAgemaPVV Fleur Agema Twitter blockt @geertwilderspvv maar hij zal nooit stoppen de waarheid te spreken! https://t.co/jyH1BHMdJa

Wilders noemt de blokkade in een reactie aan ANP „ongelooflijk”. Hij wijst erop dat andere Twitter-gebruikers, die hem via het medium bedreigen, „vaak wel door Twitter getolereerd” worden.

Gedragsregels

In algemene zin let Twitter streng op naleving van de online gedragsregels. Zo kondigde het bedrijf in april aan dat het verscherpt zou toezien op de verspreiding van informatie en desinformatie in aanloop naar de Europese verkiezingen.

Omdat het bedrijf niet ingaat op individuele gevallen is niet bekend tegen hoeveel politici maatregelen worden genomen of hoe vaak het bedrijf overtredingen in Nederland constateert. Eerder deze maand blokkeerde Twitter meerdere malen het profiel van GeenStijl-auteur Bart Nijman. Hij zou manipulatieve berichten hebben geplaatst, maar de eerste keer werd hij onterecht geweerd, zo erkende het bedrijf.