Netanyahu slaagt er niet in een coalitie te smeden

Opnieuw verkiezingen Israël De van fraude beschuldigde premier Netanyahu wilde niet ingaan op eisen van een rechtse partij, die nodig was voor een meerderheid.

Israël gaat opnieuw naar de stembus nadat premier Benjamin Netanyahu er niet in is geslaagd een coalitie te smeden die hem in de gelegenheid zou stellen aan een vijfde termijn te beginnen. Nog maar zeven weken geleden kozen de Israëliërs ook al een nieuw parlement.

Na een dag van grote politieke spanning struikelde Netanyahu woensdagavond laat over de eis van Avigdor Lieberman, leider van een kleine rechtse maar seculiere partij, om ook orthodoxe joden verplicht te stellen hun militaire dienstplicht te vervullen. Dat laatste was weer tegen het zere been van twee kleine orthodoxe partijtjes wier steun Netanyahu eveneens nodig had voor een regering die kon rekenen op een meerderheid in de Knesset, het Israëlische parlement.

Wettelijk had Netanyahu, die al tien jaar onafgebroken aan het bewind is, tot woensdagavond om een nieuw kabinet rond te krijgen. Om te voorkomen dat de Israëlische president Reuven Rivlin een nieuwe formateur zou benoemen, stelde Netanyahu alles in het werk om de Knesset zover te krijgen dat ze instemde met nieuwe verkiezingen. Dat lukte hem uiteindelijk. Het is voor het eerst dat Israëliërs twee keer in één jaar stemmen voor een nieuwe parlement. De nieuwe verkiezingen worden op 17 september gehouden.

Netanyahu, die lange tijd onaantastbaar leek, staat afgezien van zijn politieke perikelen ook onder toenemende druk wegens een aantal rechtszaken in verband met beschuldigingen van fraude en corruptie. Na een hoorzitting in oktober – na de verkiezingen – kan hij te maken krijgen met formele aanklachten, waardoor hij in ernstige politieke problemen zou kunnen raken.

Afgelopen weekend gingen duizenden mensen in Tel Aviv de straat op om te protesteren tegen plannen die Netanyahu en zijn aanhangers zouden hebben om de premier wettelijke immuniteit te verschaffen in verband met de dreigende rechtszaken. Ook zouden Netanyahu en de zijnen er op uit zijn om de bevoegdheden van het hooggerechtshof in te perken.

De impasse in Israël is ook slecht nieuws voor de Amerikaanse president Trump, een nauwe bondgenoot van Netanyahu. Trumps schoonzoon Jared Kushner wil volgende maand tijdens een conferentie in Bahrein economische hulp en investeringen voor de bezette Palestijnse gebieden mobiliseren als onderdeel van een vredesplan. De Palestijnen hebben dat plan bij voorbaat afgewezen omdat dit geen recht zou doen aan hun aspiraties voor een eigen staat.