Verhalen over macht

De fraaie stijl verleidt, maar de boodschap is politiek. De Belg Luc Tuymans schildert een beladen verleden.

Luc Tuymans, Mwana Kitoko (2000). Collectie SMAK Gent
Luc Tuymans, Mwana Kitoko (2000). Collectie SMAK Gent

Mwana Kitoko heet dit schilderij van de Belgische Luc Tuymans. ‘Mooie knaap.’ Niet iedereen zal in het bijna levensgrote portret van deze slanke jongeman de Belgische koning Boudewijn I herkennen. Tuymans baseerde zich op een beeld uit een Belgische propagandafilm uit 1955 over het eerste officiële bezoek van de 24- jarige Boudewijn aan Belgisch Congo. In een wit tropenuniform stapt de koning in Léopoldville, het huidige Kinshasa, uit het vliegtuig, wat stijfjes nog in zijn nieuwe rol. Van de Congolezen kreeg hij bij deze gelegenheid zijn ironische bijnaam.

Het schilderij maakt deel uit van de serie Beautiful White Man, over het koloniale verleden van België, die Tuymans in 2001 op de Biënnale van Venetië toonde. Nu is het te zien op zijn tentoonstelling The Return in De Pont, met vijftig schilderijen uit de periode 1975 tot nu.

Je zou het historieschilderkunst kunnen noemen wat Tuymans maakt. Hij verleidt de kijker met zijn fraaie stijl, maar ondertussen heeft hij een duidelijke politieke boodschap. Tuymans vertelt verhalen over macht en dekolonisatie. Hij doet dat in vale pastelkleuren. Alsof de herinneringen aan dat beladen verleden steeds meer vervagen. En er straks niemand meer weet hoe het werkelijk zat.

29 juni t/m 17 nov, De Pont Tilburg