Trump kondigt importheffing aan tegen Mexico om migratie

Met de verrassende maatregel wil de president Mexico onder druk zetten om migratie te beteugelen. De stap brengt ratificatie van het handelsakkoord USMCA in gevaar.

Vrachtwagens staan in april in de rij in het Mexicaanse Ciudad Juarez om de Amerikaanse grens over te steken.
Vrachtwagens staan in april in de rij in het Mexicaanse Ciudad Juarez om de Amerikaanse grens over te steken. Foto Christian Torres / AP

De Verenigde Staten stellen met ingang van 10 juni een importheffing van 5 procent in op alle goederen uit Mexico, om het buurland onder druk te zetten meer te doen aan de komst van migranten uit Centraal-Amerika die de Amerikaanse zuidgrens proberen over te steken. Dat heeft president Donald Trump donderdag aangekondigd.

Volgens Trump zal het heffingspercentage de komende maanden oplopen „totdat het probleem van illegale immigratie is verholpen”, schreef hij op Twitter. Pas daarna „zullen de heffingen worden opgeheven”.

De drastische maatregel vormt een verrassende escalatie van Trumps pogingen om de stroom van migranten aan de zuidgrens te beteugelen. Voor dat doel, een kernbelofte van de president, wil hij een grensmuur bouwen en heeft hij in februari een noodtoestand afgekondigd.

De nieuwe maatregel komt onverwachts. Eerder op de dag zei Trump tegen verslaggevers dat hij „een belangrijke aankondiging” zou doen, meldt persbureau AP. Het zou gaan om zijn „grootste” aankondiging met betrekking tot de zuidgrens tot nu toe.

Volgens het Witte Huis beroept Trump zich op de zogeheten International Emergency Economic Powers Act om de importheffing te kunnen instellen. „Als de crisis rond illegale migratie wordt verlicht door effectieve maatregelen door Mexico, uitsluitend door ons te beoordelen, zullen de importheffingen worden verwijderd”, aldus een verklaring van het Witte Huis.

Als dat niet gebeurt, zal de heffing op importen uit Mexico per 1 juli worden verhoogd tot 10 procent, en vervolgens tot 15 procent per 1 augustus, 20 procent per 1 september en 25 procent per 1 oktober. De heffingen zullen op dat niveau worden gehandhaafd totdat Mexico „een einde maakt aan de illegale instroom van vreemdelingen via zijn grondgebied”, aldus de verklaring.

Mexico noemt maatregel rampzalig

Mexico, een van de grootste handelspartners van de Verenigde Staten, toonde zich onaangenaam verrast door de aankondiging van Trump. In een eerste reactie zei de Mexicaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor Noord-Amerika Jesus Seade dat het „rampzalig” zou zijn als Trump het dreigement doorzet, meldt persbureau Reuters. „Als dit wordt uitgevoerd, moeten we er krachtig op reageren”, zei hij.

De stap vormt een obstakel voor de ratificatie van het nieuwe handelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada. Dat akkoord, het United States-Mexico-Canada Agreement of USMCA, is de opvolger van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA. Het werd vorig najaar na moeizame onderhandelingen bereikt. Het Witte Huis wil dat het wordt geratificeerd; vicepresident Mike Pence zei donderdag tijdens een bezoek aan Canada te verwachten dat dat voor het einde van het jaar zal gebeuren.

80.000 mensen vast

Trump heeft de Mexicaanse regering ervan beschuldigd niet genoeg te doen om migranten uit Centraal-Amerikaanse landen, met name El Salvador, Honduras en Guatemala, tegen te houden op weg naar de VS, waar ze asiel hopen te krijgen. Volgens de VS worden 80.000 mensen vastgehouden aan de zuidgrens, en komen er dagelijks gemiddeld 4,500 mensen bij, meldt Reuters - een stroom die de Amerikaanse grensbewaking niet aankan.

Volgens een bron nabij Trump was het nieuwe beleid de inzet van een debat in het Witte Huis tussen haviken op het gebied van migratie en anderen, die een meer diplomatieke aanpak bepleitten. Trump koos voor de eerste groep.

De Mexicaanse peso is in reactie op het nieuws in waarde gedaald. Ook aandelenbeurzen in Azië gingen onderuit, wegens vrees voor de economische gevolgen van oplopende handelsspanningen. Mexico is een van de belangrijkste bronnen van importen voor de VS, na China. Grote multinationale bedrijven waaronder autoproducenten Toyota, Honda, General Motors en Ford, hebben fabrieken in Mexico die sterk afhankelijk zijn van handel met de VS.