Trump kondigt heffing aan tegen Mexico om migratie

Handelsconflict Met de verrassende maatregel wil de president Mexico onder druk zetten om migratie naar de VS te beteugelen.

De Verenigde Staten stellen met ingang van 10 juni een importheffing van 5 procent in op alle goederen uit Mexico, om het buurland onder druk te zetten meer te doen tegen de komst van migranten uit Centraal-Amerika die de Amerikaanse zuidgrens proberen over te steken. Dat heeft president Trump donderdag aangekondigd. Pas wanneer de illegale migratie via Mexico „ophoudt” zal de heffing worden ingetrokken, aldus de president op Twitter.

Volgens Trump zal de heffing de komende maanden oplopen, tot 25 procent per 1 oktober, „totdat het probleem van illegale immigratie is verholpen”. De drastische maatregel vormt een verrassende escalatie van Trumps pogingen om de stroom van migranten aan de zuidgrens te beteugelen. Voor dat doel, een kernbelofte van de president, wil hij een grensmuur bouwen en heeft hij in februari de noodtoestand afgekondigd.

De aankondiging vormt een obstakel voor de ratificatie van het nieuwe, door Trump zelf gesloten handelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada. Dat akkoord, het United States-Mexico-Canada Agreement ( USMCA), is de opvolger van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA. Het werd vorig najaar na moeizame onderhandelingen bereikt.

Volgens het Witte Huis beroept Trump zich op de zogeheten International Emergency Economic Powers Act om de importheffing tegen Mexico te kunnen instellen. „Als de crisis rond illegale migratie wordt verlicht door effectieve maatregelen door Mexico, zullen de importheffingen worden verwijderd”, aldus een verklaring van het Witte Huis.

Mexico, een van de grootste handelspartners van de VS, toonde zich onaangenaam verrast door de aankondiging. In een eerste reactie zei de onderminister van Buitenlandse Zaken Jesus Seade dat het „rampzalig” zou zijn als Trump het dreigement doorzet, meldt persbureau Reuters. „Als dit wordt uitgevoerd, moeten we er krachtig op reageren”, zei hij.

Trump heeft de Mexicaanse regering ervan beschuldigd niet genoeg te doen om migranten uit Centraal-Amerikaanse landen, met name El Salvador, Honduras en Guatemala, tegen te houden op weg naar de VS, waar ze asiel hopen te krijgen. Volgens de VS worden 80.000 mensen vastgehouden aan de zuidgrens, en komen er dagelijks gemiddeld 4,500 mensen bij, meldt Reuters – een stroom die de Amerikaanse grensbewaking niet aankan.

De beurskoersen van autobedrijven daalden vrijdagochtend fors. Volkswagen stond ruim 2 procent lager, FiatChrysler ruim 4 procent. In Japan zakte het aandeel Nissan 4 procent in en Mazda 5 procent. Veel autobedrijven produceren vanuit Mexico voor de Amerikaanse markt of betrekken onderdelen uit Mexico. Intussen dreigt ook de handelsoorlog tussen de VS en China verder te escaleren. De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Zhang Hanhui beschuldigde de VS donderdag van „puur economisch terrorisme” wegens de laatste ronde van invoerheffingen op Chinese producten met een waarde van 200 miljard dollar