Strengere regels voor beklimming Mont Blanc

Vanaf deze zaterdag mogen bergbeklimmers de Alpenreus alleen nog op als zij een kamer hebben geboekt in een berghut.

Vorig jaar kwamen op de Mont Blanc vijftien mensen om het leven.
Vorig jaar kwamen op de Mont Blanc vijftien mensen om het leven. Foto Jeff Pachoud/AFP

De Franse autoriteiten gaan strenger toezien op het aantal bergbeklimmers dat de Mont Blanc wil bedwingen. Dat meldt persbureau AFP vrijdag. Vanaf deze zaterdag mag dat alleen nog als klimmers daadwerkelijk een kamer hebben geboekt in een van de drie berghutten langs de weg naar de top.

Met de maatregel willen de autoriteiten de overbezetting op de berg (4.810 meter) tegengaan. Jaarlijks doen zo’n 25.000 klimmers een poging de Alpentop te slechten. Vorig jaar kwamen daarbij vijftien mensen om het leven. Vrijdag overleed een 25-jarige Slowaak op de berg, nadat hij aan het begin van de Route Royale - de standaardroute - 250 meter naar beneden was gevallen.

Klimmers die vanaf deze zaterdag toch een tent opzetten op de berg, riskeren een boete van 300.000 euro of een gevangenisstraf van twee jaar. Voor ervaren klimmers die geen overnachting nodig hebben en de Mont Blanc in een dag beklimmen wordt een uitzondering gemaakt.

Mount Everest

Vorige week kwamen op Mount Everest in Nepal in een week tijd negen mensen om het leven door uitputting en vermoeidheid, mede het gevolg van de drukte. Een foto van filevorming op de top van ‘s werelds hoogste berg (8.848 meter) verspreidde zich snel op internet.