Snurkende robot

Elke maand de nieuwe techtrends, gadgets en apps. Deze keer: slaaprobot Somnox, een chique stappenteller en een VR-bril zonder draad.

Slaaprobot Somnox

Een knuffelvriendje om mee weg te dromen. Zo verkoopt het Nederlandse bedrijf Somnox zijn slaaprobot – een kussen dat in- en uit ademt. De boonvorm heeft wel iets weg van een baby, maar dan verpakt in een afwasbare hoes.

Met de meegeleverde app kun je je ademhalingspatroon bijstellen, van hijgend hert tot standje coma, en een rustgevend achtergrondmuziekje selecteren. Die muziek blijkt niet nodig. Binnen een half uur val je, zuchtend in het tempo van de Somnox, in slaap.

Zo’n extra slaapmaatje in de echtelijke sponde is even wennen. Vooral omdat de Somnox (599 euro) met zijn interne mechaniek een zacht kreunend geluid laat horen. Met wat fantasie kun je dat interpreteren als het gemoedelijke snurkje van een huisdier dat aan het voeteneinde slaapt.

Somnox belooft updates die je slaap analyseren of het apparaat in een slimme wekker veranderen en zo ‘een persoonlijke slaapvriend voor het leven’ creëren. Dat hoeft nou ook weer niet. Een gestage blaasbalg is genoeg om bij weg te zakken. In onze slaap gooien we de Somnox weer uit bed, op de grond, vanwaar hij ons ’s ochtends verontwaardigd aankijkt.

Chique stappenteller

De een heeft genoeg aan een plastic stappenteller van drie tientjes (Xiaomi Mi Band 3). De ander legt zijn bewegingen liever vast op een chique manier. De gouden Apple Watch van 11.000 euro is al lang uit de handel. Garmin introduceert echter de Marq collectie – premium smartwatches die tussen de 1.500 en 2.500 euro kosten. De modellen zijn gericht op de zeilers, vliegeniers, coureurs, atleten en bergbeklimmers onder ons. Elk toestel is volgeladen met functies en Garmins navigatiesoftware. De batterij houdt het tot 12 dagen vol, als je GPS gebruikt zo’n 28 uur.VR zonder draad

Virtual reality is een overrompelende ervaring. Tot nu toe was het wel een gedoe om de VR-bril te koppelen aan de pc.

Met de Oculus Quest (vanaf 449 euro) is geen computer of kabel nodig. Je hoeft je kamer niet te behangen met sensoren die je positie bepalen: de ingebouwde camera’s van deze VR-headset zien waar je bent zodat je niet over de salontafel struikelt. Twee meegeleverde controllers laten je handen in de virtuele wereld bewegen. De eerste reacties zijn lovend, al kan de Quest niet alle spellen aan en moet de batterij na anderhalf uur worden opgeladen.