De slimme e-bike van VanMoof

Ontmanteld Wat openbaart zich als je een bekend Nederlands product demonteert? Deze keer: een e-bike van VanMoof.

Peter Lipton

Je zou ze wel willen stelen, zo verleidelijk zijn de stadsfietsen van VanMoof. Design op z’n puurst: alles wat lelijk is weggewerkt, eenvoud en functionaliteit voorop. Zoals in het frame geïntegreerde verlichting, een onzichtbaar slot dat met een voetbeweging geactiveerd kan worden en slimme anti-diefstaltechnologie.

„Het heeft geen zin om een VanMoof te stelen”, zegt hoofd productontwerp Job Stehmann. Hij wijst op de kunststof cartridge vol elektronica (de buis op de foto direct boven het frame), die net als de accu (rechts naast het frame) weggewerkt is in het oversized fietsframe. Met zijn smartphone is de eigenaar draadloos met zijn fiets verbonden. Als iemand er met de fiets vandoor probeert te gaan, klinkt een aanzwellend alarm en gaat een bericht naar de fietsfabrikant.

Mocht een VanMoof Electrified S2 (2.798 euro) toch gepikt worden, dan is er de terugbrenggarantie. De ‘bike hunters’ van VanMoof volgen het gsm-signaal van de gestolen fiets, als het moet tot in Oekraïne. Leidt dat tot niets, dan ontvangt u een nieuwe fiets.

Op de foto zijn 142 onderdelen afgebeeld. Een nogal willekeurig getal: wielen, accu, kettingspanner, fietsslot (linksboven, naast de schijfrem) en vooral de cartridge met elektronica zouden verder te demonteren zijn en dan bestaat de fiets uit zeker duizend losse elementen.

De onderdelen komen uit zo’n twintig landen, gokt Stehmann. De meeste uit Aziatische landen, de elektronica is deels Nederlands. In de Amsterdamse vestiging kost de assemblage van een e-bike ongeveer een half uur.

VanMoof, opgericht in 2009, groeit snel. Via internet en de acht eigen winkels in grote steden, van New York tot Tokio, worden dit jaar naar verwachting 30.000 fietsen verkocht, voor het overgrote deel e-bikes.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond als prijs vermeld 3.398 euro. Dit klopt niet. De fabrikant heeft besloten de introductieprijs van 2.798 euro als vaste prijs te hanteren. Dit is hierboven aangepast.