Nieuw-Zeeland maakt begroting op welzijn

Niet economische groei, maar een betere kwaliteit van leven en algemeen welzijn voor de bevolking zijn de uitgangspunten van de nieuwe begroting die de regering van Nieuw-Zeeland donderdag presenteerde. Premier Jacinda Ardern had al eerder aangekondigd de nationale begroting radicaal anders in te willen richten.

In de plannen voor de ‘wellbeing’-begroting is extra geld opgenomen voor de geestelijke gezondheid en tegen jeugdarmoede en huiselijk geweld. Volgens cijfers van Unicef leeft 27 procent van de kinderen in Nieuw-Zeeland in armoede. In het land komt in vergelijking met andere ontwikkelde landen veel huiselijk en seksueel geweld voor, zo blijkt onder meer uit statistieken van de OECD.

Ministeries kregen van de regering de opdracht beleid te ontwerpen dat zich richt op die thema’s. Er wordt ook geld vrijgemaakt voor een meer klimaatneutrale economie en voor de maatschappelijke kansen voor leden van inheemse volkeren.

Minister van Financiën Grant Robertson vat het budget samen als een manier „om het gat te dichten tussen de haves en de havenots”. De oppositie is minder onder de indruk. Kritische parlementariërs wijzen erop dat de bedragen die opzij zijn gezet, waarschijnlijk betekenen dat belastingen omhoog gaan. (NRC)