Orbán trekt omstreden plan in en paait de EU

Rechtbanken

Hongarije heeft donderdag onverwachts een plan ingetrokken om nieuwe rechtbanken op te zetten die onder leiding van de minister van Justitie verantwoordelijk zouden zijn voor ‘overheidskwesties’. Het voornemen was al aangenomen door het Hongaarse parlement, maar kreeg veel kritiek uit de EU, waar verdere ondermijning van de rechtsstaat werd gevreesd.

De rechtbanken zouden verantwoordelijk worden voor overheidszaken, zoals belastingen en verkiezingen, maar ook voor corruptie en machtsmisbruik door bijvoorbeeld de politie. Omdat de minister van Justitie verantwoordelijk werd voor het budget en de aanstelling van rechters, vreesden critici dat de politiek macht zou uitoefenen op de rechtspraak. De nieuwe rechtenbanken zouden in 2020 in werking treden.

„Het nieuwe rechtssysteem is onderwerp geworden van debat in Europa, waarbij de onafhankelijkheid van de rechters in twijfel werd getrokken”, zei een woordvoerder van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Het terugtrekken „zou de positie van Hongarije in de EU moeten verbeteren.” De regering heeft altijd benadrukt dat onafhankelijke rechters aangesteld zouden worden die efficiënter hun werk zouden uitvoeren.

Hervormingen van het Hongaarse rechtssysteem vormen de kern van kritiek door de Europese Unie. In september begon het Europees Parlement een strafprocedure tegen Hongarije vanwege de systematische ondermijning van de rechtsstaat onder premier Orbán. In maart besloten de partijen in de christen-democratische fractie van het Europees Parlement de Fidesz-partij van Orbán te schorsen. (Reuters)