NRC checkt: ‘Bouwkosten in Nederland zijn gemiddeld’

Dat schreven media als het AD en Cobouw op basis van onderzoek van Arcadis.

De aanleiding

Stijgende bouwkosten veroorzaken problemen op de Nederlandse woningmarkt: huizenprijzen stijgen erdoor, projecten komen soms niet van de grond. Maar in vergelijking met andere landen vallen de bouwkosten in Nederland wel mee, meldden onder meer het AD en vakblad Cobouw begin mei. Bouwkosten in Nederland zijn gemiddeld, schrijven ze op basis van een onderzoek van adviesbureau Arcadis. Dat gaan we checken.

Waar is het op gebaseerd?

Arcadis bracht 6 mei het rapport International Construction Costs 2019 naar buiten. Hierin worden de bouwkosten in honderd grote steden over de hele wereld met elkaar vergeleken. Rotterdam en Amsterdam – de enige twee Nederlandse steden in het rapport – staan op respectievelijk de 57ste en 58ste plaats. In Nederland kost de bouw van een kantoor gemiddeld 1.700 tot 2.500 dollar per m2 en die van een woongebouw 1.200 tot 1.700 dollar per m2.

En, klopt het?

Arcadis vergeleek bouwkosten in verschillende landen met elkaar op basis van data uit het eerste kwartaal van 2019. Hierbij zijn de kosten voor twintig verschillende gebouwen gemiddeld. Zaken als inflatie, marktomstandigheden en bouwvoorschriften, die van invloed kunnen zijn op de bouwkosten, meegenomen in de berekening.

Precies daarom is het een kwestie van „appels met peren vergelijken”, zegt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). „De voorschriften verschillen per land. Hoe strenger de voorschriften, hoe hoger de kwaliteit van een gebouw moet zijn. Gebouwen van dezelfde kwaliteit vergelijken gebeurt hier dus niet”.

Arcadis is niet de enige die onderzoek doet naar bouwkosten in verschillende landen. Consultancybureau Turner & Townsend brengt jaarlijks een rapport uit. Afgelopen jaar stonden daar 46 steden in, met de gemiddelde prijs van zes gebouwen per stad. De bouwkosten in Amsterdam worden hier geschat op 2.631 dollar per m2. In twaalf van de 46 steden zijn de bouwkosten hoger.

Ook Eurostat, het databureau van de EU, heeft cijfers over bouwkosten, zij het enkel over Europese landen. Hier zijn de prijzen voor constructie in de landen met elkaar vergeleken met behulp van een index – Nederland komt op de negende plaats. „De meeste data geven hetzelfde beeld”, zegt Van Hoek. „In Europa zijn Scandinavië en Zwitserland het duurst, Nederland behoort tot de middenmoot.”

Toch zijn er ook grote verschillen tussen de data. Zo is Moskou volgens Arcadis een duurdere stad om in te bouwen dan in Amsterdam. Maar volgens Turner & Towsend is de Russische hoofdstad veel goedkoper. En steden als Parijs, Brussel en Rome zijn volgens Arcadis duurder om in te bouwen dan in Amsterdam, maar volgens Eurostat liggen de bouwkosten in de landen waar de steden liggen lager dan in Nederland.

De verschillen zijn maar op één manier te verklaren, zegt Wim Schreurs van branchevereniging Bouwend Nederland. „Met zulke vergelijkingen suggereer je dat er voor alle steden een vaste berekening is om de kosten uit te rekenen. Maar dat systeem is er niet. Als je in Zwitserland een rots weg moet hakken en in Nederland moet heien om een gebouw neer te kunnen zetten, hoe kun je bouwkosten dan met elkaar vergelijken?”

Conclusie

Hoewel data redelijk eensgezind de bouwkosten in Nederland inschalen in de mondiale middenmoot, zijn experts het erover eens dat bouwkosten per land eigenlijk niet te vergelijken zijn. We beoordelen de stelling daarom als niet te checken.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt