Noord-Korea

‘Onderhandelaar bij de top van Kim en Trump geëxecuteerd’

Kim Hyok-chol, Noord-Korea’s speciale gezant voor de VS, is geëxecuteerd. Dat meldt de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo op basis van anonieme bronnen. Kim Hyok-chol was betrokken bij de mislukte top van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en president Donald Trump in februari in Hanoi, Hij zou in maart met vier andere functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken ter dood zijn veroordeeld, officieel op verdenking van spionage voor de VS maar volgens de bron omdat hij medeverantwoordelijk werd gehouden voor het mislukken van de top. Kim Yong-chol, een andere onderhandelaar, zou zijn veroordeeld tot dwangarbeid en ideologische bijscholing. Tolk Shin Hye-yong zou naar een gevangenkamp gestuurd zijn wegens een vertaalfout, die het gezag van Kim ondermijnde. (Reuters)