Nederlandse gijzelaar op Filippijnen gedood bij vluchtpoging

Jihadisme

Ewold Horn in 2012.
Ewold Horn in 2012. Foto EPA

De gegijzelde Nederlandse vogelaar Ewold Horn (59) is vrijdag op de Filippijnen doodgeschoten bij een vluchtpoging. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd na berichtgeving over zijn dood door het Filippijnse leger. Horn, die sinds 2012 werd vastgehouden, probeerde te ontkomen tijdens een vuurgevecht tussen de militanten die hem gijzelden en regeringstroepen, aldus het leger. Volgens de Filippijnse autoriteiten is Horn gedood door de militanten.

Horn was gegijzeld door de jihadistische groepering Abu Sayyaf. Hij werd volgens de autoriteiten gedood in de provincie Sulu, niet ver van de plek waar hij werd ontvoerd. Die regio staat al jaren bekend als onrustig. Minister Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) zegt in een verklaring nader uit te willen zoeken wat de toedracht is van Horns dood. „Ik ga mijn Filippijnse collega om verdere opheldering vragen.”