‘Kim executeert gezant om mislukking top met Trump’

Kim Hyok Chol zou in maart samen met vier andere Noord-Koreaanse functionarissen ter dood zijn veroordeeld wegens de mislukking van de top in Hanoi.

Kim Hyok Chol, de Noord-Koreaanse speciale vertegenwoordiger voor betrekkingen met de VS, in de Vietnamese hoofdstad Hanoi in februari.
Kim Hyok Chol, de Noord-Koreaanse speciale vertegenwoordiger voor betrekkingen met de VS, in de Vietnamese hoofdstad Hanoi in februari. Foto Athit Perawongmetha / Reuters

Een Noord-Koreaanse speciale gezant die nauw betrokken was bij de mislukte top in Hanoi, in februari, is geëxecuteerd. Dat meldt de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo op basis van anonieme bronnen, schrijft Reuters. De ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en president Donald Trump leverde niets op en werd vroegtijdig afgebroken.

Kim Hyok Chol, vertegenwoordiger voor betrekkingen met de VS, zou in maart samen met vier andere functionarissen van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ter dood zijn veroordeeld wegens de mislukking van de topontmoeting, de tweede tussen de twee leiders.

Lees ook: Mislukken top is ramp én blamage

Kim Yong Chol, een andere hoge functionaris die optrad als tegenhanger van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in de aanloop naar de top, is volgens de krant onderworpen aan dwangarbeid en ideologische bijscholing in de provincie Jagang.

Onbevestigd

De berichten van Chosun Ilbo zijn vooralsnog niet bevestigd door andere bronnen. Wel schreef de Rodong Sinmun (de officiële krant van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij) donderdag dat „hypocriete” functionarissen bestraft worden. „Verraders en overlopers” worden in het artikel gehekeld, maar wie daar precies mee bedoeld worden, is onduidelijk.

Ook de Zuid-Koreaanse regering wil inhoudelijk nog niet op de zaak ingaan. „Ik denk niet dat een overhaaste conclusie of een reactie op deze kwestie gepast is”, zei een woordvoerder van de president vrijdagochtend volgens persbureau Yonhap. De Zuid-Koreaanse autoriteiten houden de ontwikkelingen volgens haar in de gaten, maar het is „belangrijk om uit te zoeken hoeveel informatie uit het artikel bevestigd kon worden”.

Grote zuivering

De strafmaatregelen zouden deel uitmaken van een grote zuivering door Kim, aldus Chosun Ilbo.

„Kim Hyok Chol is onderzocht en geëxecuteerd op het vliegveld Mirim met vier andere functionarissen van Buitenlandse Zaken in maart”, verklaarde een anonieme bron tegenover de krant. Hen zou spionage namens de VS ten laste zijn gelegd.

Kim Hyok Chol fungeerde in de aanloop naar de top als tegenhanger van de Amerikaanse speciale vertegenwoordiger voor Noord-Korea, Stephen Biegun.

Shin Hye Yong, de tolk van Kim Jong-un bij de ontmoeting met Trump, is volgens de krant naar een gevangenkamp gestuurd wegens een vertaalfout. Daarmee zou het gezag van Kim zijn ondermijnd - een ernstige misdaad in het land.