John de Mol spant kort geding aan om nepadvertenties voor bitcoins

John de Mol vindt dat Facebook meer moet doen tegen frauduleuze bitcoinadvertenties.

John de Mol zegt dat Facebook te weinig doet om nepadvertenties te verwijderen.
John de Mol zegt dat Facebook te weinig doet om nepadvertenties te verwijderen. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Media-ondernemer John de Mol wil via een kort geding afdwingen dat Facebook maatregelen treft tegen nepadvertenties voor bitcoins met zijn naam en beeltenis erbij. Ook wil hij weten wie de advertenties op Facebook heeft gezet. De Mol zegt naar de rechter te stappen omdat Facebook „ondanks herhaalde verzoeken” geen maatregelen getroffen zou hebben, schrijft zijn bedrijf Talpa Network in een verklaring.

Op Facebook zijn nepadvertenties verschenen waarin verschillende BN’ers vertellen hoeveel geld ze verdiend hebben aan bitcoins. Van daaruit worden bezoekers doorgestuurd naar een website waar de cryptomunt te koop zou zijn, maar die eigenlijk in handen is van oplichters. Volgens de Fraudehelpdesk hebben criminelen zo zeker honderdduizenden euro’s buitgemaakt.

De Mol stelt dat Facebook de advertenties beter kan en moet screenen voor ze op het platform geplaatst worden. De berichten zijn volgens de ondernemer in strijd met verschillende regels die het bedrijf zelf gesteld heeft, onder meer voor misleidende informatie, inbreuk op de rechten van externe partijen en fraude. Bovendien stelt hij volgens de Nederlandse wet te mogen weten wie de advertenties verstuurd heeft, zodat hij maatregelen kan nemen. Ook die informatie wil Facebook volgens De Mol nog niet verstrekken.

BN’ers

John de Mol is niet de enige bekende Nederlander die zich beklaagt over de advertenties. RTL-presentator Humberto Tan zei afgelopen oktober geregeld mailtjes te krijgen van mensen die opgelicht waren, en hem daarvoor verantwoordelijk hielden.

Lees deze column van Marc Hijink: Vooral BN’ers zijn niet te vertrouwen

Tech-ondernemer Alexander Klöpping waarschuwt al enige tijd voor de praktijken op Twitter. Boven ieder bericht verschijnt als zijn naam: „Alexander *BITCOIN ADS ZIJN NEP* Klöpping”. Ook de namen of foto’s van onder anderen Waylon, Matthijs van Nieuwkerk en Twan Huys waren bij dergelijke berichten te zien. Het kort geding van John de Mol dient op woensdag 5 juni in de rechtbank van Amsterdam.