Islamitische staat

Drietal bekent moord op toeristes in Marokko

Drie Marokkaanse mannen hebben betrokkenheid bij de moord op twee Scandinavische wandelaars bekend. De slachtoffers waren een 24-jarige vrouw uit Denemarken en een vrouw van 28 uit Noorwegen. De verdachten hebben donderdag voor de rechter verklaard dat ze afgelopen december tot hun daad kwamen toen ze er niet in slaagden zich aan te sluiten bij terreurbeweging IS, meldt persbureau Reuters.

De slachtoffers werden onthoofd terwijl ze in een tent overnachtten in het Atlas-gebergte. Dat werd gedaan door twee van de verdachten. De derde verdachte zegt de daad gefilmd te hebben, waarna de beelden werden gedeeld met andere sympathisanten van IS.

De drie mannen maakten drie dagen voor de moord een filmpje waarin ze trouw zwoeren aan Islamitische Staat. Een van de verdachten, een 33-jarige timmerman uit Marrakesh, stelde in de rechtbank dat ze met hun daad jihad wilden voeren in hun thuisland omdat ze zich niet direct bij de organisatie hadden kunnen aansluiten. Voor de rechtbank toonde hij berouw. „Ik heb spijt van wat er gebeurd is, en probeer het nog steeds te bevatten”, zei hij volgens Reuters. De timmerman had al eens twee jaar vastgezeten voor terreurgerelateerde misdrijven.