Hulde aan hen die durven

Van de straat Van de catwalk naar onze kledingkast. Voor welke modetrends wij vallen en waarom. Deze keer: de kleur geel.

Cora Bronkers & Allard Faas

Wat?

Als u van geel houdt, brengt u altijd netjes het winkelwagentje terug nadat u uw boodschappen in uw auto heeft geladen. Ook staat geel bekend als een van de minst favoriete kleuren ter wereld. Aldus Olivia de Recat, in een satirisch stuk over lievelingskleuren in The New Yorker.

Die ongeliefde kleur heeft dit voorjaar een ongekend momentum, en niet alleen in modecollecties – zelden was er zoveel geel op straat. Vooral het aantal gele tassen en hoodies valt op, maar ook de gele broek laat zich niet onbetuigd.

Weinig kleuren die vrolijker zijn dan geel. Dat het geen al te beste naam heeft, is niet heel verwonderlijk. Voor bijna iedereen is er wel een tint geel die mooi staat, maar omgekeerd geldt dat lang niet elke tint geel iedereen flatteert. Bovendien: wie geel draagt, wordt gezien – het is niet voor niks dat de kleur vaak wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de hesjes van verkeersregelaars en dat jacks van motorrijders en ambulances geel zijn – en daar heeft niet iedereen zin in.

Hulde dus aan al die mensen die wel durven. Niet alleen wordt het straatbeeld er vrolijker van, het straalt ook een enorm lentegevoel uit.

Cora Bronkers & Allard Faas

Wie?

De gele trui van Lydia Kesela (11) komt van Primark. „Ik vond hem heel mooi en mijn vriendin had hem ook.” Geel is ook de lievelingskleur van haar vriendin. Die van haarzelf is blauw. „Maar ik vind geel heel mooi bij mij.” 

Dramaturg en filosofisch gespreksleider Laura Minderhoud (50), die ook een tweedehandswinkel runt, heeft haar gele broek, trui, tas en schoenen al jaren. Ze draagt graag van top tot teen geel als ze een zakelijke afspraak heeft – „zo laat ik zien dat ik over mijn outfit heb nagedacht” – al moet ze wel een goed humeur hebben om geel te dragen. Ze gaat ook graag helemaal gekleed in denimblauw.

Samuel Manuel Semedo (30), deejay en producer, kreeg zijn gele hoodie cadeau van zijn vrouw. „Ik ben niet zo’n shopgek.” Hij vindt hem mooi, ook de kleur, al houdt hij meer van groen. Moet de zon schijnen om hem aan te doen? „Nee. Het is een trui, hè.”

Sara van Woerden (33) kocht haar gele broek bij Zara toen ze twee maanden geleden aan haar nieuwe baan begon bij Rotterdam Partners, het citymarketingbedrijf van de stad. Het was ook de eerste nieuwe broek na haar zwangerschapsverlof. Van Woerden houdt ervan „standaard” denim en zwart te combineren met een knalkleur, maar deze broek heeft ze maar een keer per maand aan. Hij moet namelijk gestreken worden, en dat is door de vouw op de pijpen nog eens lastig ook.

Van links naar rechts: Lydia Kesela, Laura Minderhoud, Samuel Manuel Semedo & Sara van Woerden. Cora Bronkers & Allard Faas