Het jasje

Wat we gaan dragen Milou van Rossum belicht elke maand een kledingstuk of accessoire dat binnenkort (weer) in de mode komt.

Balenciaga, collectie najaar 2019
Balenciaga, collectie najaar 2019

Goed, dit exemplaar is best extreem, met die brede schouders, iets naar voren geplaatste ronde mouwen en onzichtbare sluiting. Maar het uitgesprokene van dit jasje is niet eens het punt. Het gaat erom dat een jong, mannelijk model een jasje aan heeft.

Wat is er nieuw aan een jasje, zult u zich misschien afvragen. Welke man heeft er geen in de kast? Goed punt; bijna alle mannen van boven de vijftig hebben er minstens een hangen, vaak als onderdeel van een pak. Hetzelfde geldt voor jongere mannen die makelaar of bankier zijn of een ander beroep hebben met een strikte dresscode. Waarschijnlijk hebben al die andere twintigers, dertigers en veertigers er ook wel een, ooit gekocht voor een bruiloft, begrafenis of sollicitatiegesprek. Alleen: ze dragen ’m zelden voor hun plezier. Hier op de redactie bijvoorbeeld, overheersen truien, overhemden en T-shirts. Er zijn wel wat mannen die een jasje dragen, maar er zijn bijna net zoveel mannen met een hoodie.

Modieuze mannelijke jongeren hebben zich de afgelopen tijd gestort op streetwear: sweaters en hoodies, of hoogstens een werkmansjasje.

Tailoring is zo uit de gratie geraakt dat het alleen maar weer in kan raken. En dat lijken ook modeontwerpers te beseffen: in de shows van de mannencollecties voor najaar 2019 maakten pakken en jasjes een serieuze comeback. De vraag is: wil de jonge, met comfortabel tricot opgegroeide man eraan?

Een paar maanden geleden zag ik er één, nog klein genoeg om bij zijn vader achter op de fiets te staan. Afro, skinny jeans met witte sneakers en een grijs tweed jasje, net iets te groot. Hij zag er zo cool uit, dat ik op basis van dit ene geval durf te zeggen: het jasje heeft de toekomst.