Gegijzelde Ewold Horn na zeven jaar omgekomen op Filippijnen

Ewold Horn zou door jihadististen zijn doodgeschoten terwijl hij probeerde te vluchten. Het Filippijnse leger zegt zijn lichaam geborgen te hebben.

Ewold Horn, vóór zijn ontvoering.
Ewold Horn, vóór zijn ontvoering. Foto Tawi-Tawi/EPA

De gegijzelde Nederlandse vogelaar Ewold Horn (59) is vrijdag op de Filippijnen doodgeschoten tijdens een vluchtpoging. Dat heeft het leger in het land laten weten aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Horn, die sinds 2012 werd vastgehouden, probeerde te ontkomen tijdens een vuurgevecht tussen de militanten en regeringstroepen. Zijn lichaam zou zijn geborgen.

Horn werd gegijzeld door de jihadistische organisatie Abu Sayyaf. Hij is volgens de autoriteiten door zijn gijzelnemers gedood in de bergachtige jungle bij Patikul, in de provincie Sulu. Dat is niet ver van de plek waar hij in februari 2012 in gezelschap van een Zwitserse vriend en een Filippijn werd ontvoerd. Die twee waren al gevlucht - de Filippijn kort na de ontvoering, de Zwitser jaren later.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) zegt in een schriftelijke verklaring nader uit te willen zoeken wat de toedracht was van de dood van Horn:

„Ik ben geschokt door deze verschrikkelijke afloop en leef zeer met de familie van Ewold mee. Ik heb ook al contact met de familie gehad. Ik ga mijn Filippijnse collega om verdere opheldering vragen.”

Vuurgevecht

De Filippijnse brigadegeneraal Divino Pabayo jr. zegt tegen persbureau AP dat Horn is omgekomen in een twee uur durend vuurgevecht tussen regeringstroepen en Abu Sayyaf. Zes opstandelingen zijn daarbij gedood, twaalf anderen verwond. Onder de doden zou de vrouw van Abu Sayyaf-commandant Radulan Sahiron zijn.

Militairen hebben „hun opperste best gedaan om [Ewold Horn] veilig te bevrijden uit zijn gevangenschap”, citeert AP een verklaring van de commandant. Daarbij zijn acht van hen gewond geraakt. „We zijn boos dat [Abu Sayyaf] geen enkele acht slaat op mensenrechten en de heer Ewold Horn liever vermoordt dan dat ze toestaan dat regeringstroepen hem in veiligheid kunnen brengen.”