Dertien doden bij schietpartij gemeentegebouw VS

In de Amerikaanse staat Virginia heeft een man in een gemeentegebouw willekeurig om zich heen geschoten. Het motief van de verdachte, die ook is omgekomen, is nog onbekend.

Reddingsdiensten bij een kruising in de buurt van waar de schietpartij plaatsvond.
Reddingsdiensten bij een kruising in de buurt van waar de schietpartij plaatsvond. Foto Kaitlin McKeown / The Virginian-Pilot via AP)

Bij een schietpartij in een gemeentegebouw van de Amerikaanse stad Virginia Beach zijn dertien mensen om het leven gekomen, waaronder de schutter. Vijf mensen raakten gewond. Dat meldt persbureau Reuters.

Het incident vond plaats tegen het einde van de middag, iets na vier uur lokale tijd. De verdachte, volgens de politie al langere tijd werknemer bij de gemeente en ontevreden, maakte zijn eerste slachtoffer buiten het gebouw. Eenmaal binnen schoot hij direct om zich heen. Nadat de politie arriveerde ontstond er een vuurgevecht tussen agenten en de schutter, waarbij die laatste is omgekomen.

Elf mensen en de dader overleden ter plekke. Een dertiende persoon is later overleden. Een agent werd verwond doordat een kogel zijn kogelvrije vest raakte. Na de schietpartij heeft de politie een geweer en een pistool aangetroffen.

De schutter zou alleen hebben gehandeld. Het is nog niet duidelijk wat zijn motief was.

Lees ook: In de VS is met dodelijke wapens schieten doodnormaal vermaak

Vuurwapengeweld

Geregeld worden de inwoners van de VS opgeschrikt door vuurwapengeweld. De meest recente incidenten waarbij meer dan tien mensen omkwamen doordat een schutter het vuur opende, vonden eind 2018 plaats. In november schoot een man die bij de marine had gezeten twaalf mensen dood in een bar in Californië.

Een maand daarvoor had een man die geloofde in antisemitische samenzweringstheorieën in een synagoge in Pittsburgh elf mensen doodgeschoten. Nadat in Las Vegas in 2017 bij een concert 58 mensen werden doodgeschoten, werd in maart dit jaar de zogeheten bump stock verboden - een opzetstuk waarmee semi-automatische geweren automatisch gemaakt kunnen worden.