Austin: een magneet voor start-ups en techbedrijven

When in Vergeet de toeristische attracties, de beste tips voor een stedentrip komen van kenners. Wat is er te doen in Austin? Wouter van Noort weet het.

Rick Kern/WireImage

Broedplaats

De Tau Ceti, een muurschildering die afgelopen november werd afgemaakt, is een mooi symbool van de vernieuwingsdrift in Austin. De neonkleuren maken van een saaie parkeergarage een nieuw monument. Wie een inkijkje wil in de jonge, hippe en kleurige toekomst van Texas, moet in de hoofdstad zijn. Het is een broedplaats van studenten, hipsters en start-ups. Duizenden Nederlanders komen jaarlijks af op de vele festivals en conferenties in de stad. Maar het is zonde om binnen de congresmuren te blijven.

Texas BBQ

Texanen houden van lekker eten. Vraag aan een willekeurige Austinite wat zijn favoriete plekken in de stad zijn en de kans is groot dat hij met een rits aan restaurants en food trucks komt. Van bibimbap tot taco’s en Bratwurst. Van verantwoord veganistisch tot wat minder verantwoorde hompen vlees. Het is wel Texas, dus Texas barbecue blijft de culinaire topattractie. Op een halfuurtje rijden van Austin, in Driftwood, staat de (in Texas) wereldberoemde Salt Lick BBQ, waar ze worsten en ribben op een open vuurput bereiden. Iron Works is een andere lokale favoriet: van de buitenkant lijkt het een bouwkeet met golfplaten, een beetje zoals de morsige sparerib-tent uit House of Cards. Binnen staat een houtgrill te loeien. Op tafels met plastic kleedjes staan keukenrollen om je handen af te vegen en een fles met de saus van het huis. Buiten kun je, verrassend voor zo’n vreetschuur, romantisch aan het water zitten.

Jack Plunkett

Soco

South Congress Avenue (SoCo) is de centrale ontmoetingsplek van de stad. Studenten, toeristen en lokale hipsters komen hier samen. Het staat er vol terrassen, marktjes en bijzondere winkels, zoals Allens Boots, waar Texanen uit de omgeving hun cowboylaarzen kopen. Er is ook een klein zwembad bij Austin Motel, waar je even kunt afkoelen van de Texaanse zon.

Vleermuizen

De Ann W. Richards Congress Avenue Bridge biedt onderdak aan de grootste stedelijke vleermuizenkolonie van de VS. Op zijn piek in de zomer telt de kolonie 1,5 miljoen exemplaren. Bij zonsondergang vliegen die op spectaculaire wijze uit. Een schouwspel dat veel toeschouwers trekt, waardoor het op de brug soms erg druk is. Er zijn speciale boottochten, voor een beter zicht.

Muziek

Austin heeft veel van de recente economische bloei te danken aan de bruisende muziekscene. Grote kans dat een willekeurige taxichauffeur in zijn vrije tijd in een bandje speelt. Techfestival SXSW (in maart) begon ooit als etalage voor lokale bandjes, en is uitgegroeid tot een groot festival waar elk jaar een massa technologie-, film- en muziekfans op af komt. Mede daardoor is Austin inmiddels een magneet voor start-ups en techbedrijven zoals Google, die er grote kantoren bouwen. Breng vooral een bezoek aan East 6th Street. Daar is vrijwel elke dag tot diep in de nacht livemuziek te horen in de tientallen muziek- en dansbars. De nieuwe club C-Boy’s Heart and Soul, iets buiten het centrum, heeft een programma met live-optredens van meestal onbekende maar verrassend goede R&B- en soul-artiesten. De bar in jaren 50-stijl met pin-upgirls aan de muur, is een attractie op zich.