‘Hoofdverdachte explosie in Lyon bekent bom te hebben gemaakt’

Verdachte Mohamed M. zou trouw hebben gezworen aan IS. Bij de aanslag vrijdagmiddag raakten dertien mensen lichtgewond.

De Franse politie doorzocht maandag het huis van de vermoedelijke dader van de bomexplosie in Lyon. Mohamed M. woont in de voorstad Oullins.
De Franse politie doorzocht maandag het huis van de vermoedelijke dader van de bomexplosie in Lyon. Mohamed M. woont in de voorstad Oullins. Foto Laurent Cipriani/AP

De hoofdverdachte van de aanslag in Lyon heeft woensdagavond een eerste bekentenis afgelegd, dat meldt persbureau AFP op basis van anonieme bronnen binnen justitie. Hij zou trouw hebben gezworen aan terreurgroep Islamitische Staat (IS) en zou hebben toegegeven dat hij de bom heeft gemaakt die vorige week ontplofte. De 24-jarige Mohamed M., van Algerijnse afkomst, zit sinds maandag vast in verband met de aanslag.

Bij die explosie, voor een bakkerij, raakten dertien mensen lichtgewond. Het explosief met onder meer spijkers en schroeven zat in een papieren zak. De politie gaf een foto vrij waarop een man op de fiets te zien is, die na de explosie zou zijn weggekomen. M. zou in het weekend zijn geïdentificeerd. Onderzoek heeft uitgewezen dat „een genetisch profiel is aangetroffen op onderdelen van de bom dat overeenkomt met het DNA van de hoofdverdachte”, citeert Le Monde.

Reactie procureur

M. werd eerder omschreven als een informaticastudent, maar de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner vertelde later in een televisie-optreden dat M. „geen bezigheden had”. M. had een visum voor kort verblijf, een studentenvisum zou zijn afgewezen. Zijn woning in Oullins, een voorstad van Lyon, is door de politie doorzocht. Ook zijn ouders en een broer zijn meegenomen voor verhoor.

De explosie in Lyon werd al snel als aanslag bestempeld. De zaak wordt onderzocht door de anti-terreureenheid, onder leiding van de Parijse procureur Rémy Heitz. Hij wees er deze week in een officiële verklaring op dat hij, en niet minister Castaner of de burgemeester van Lyon, Gérard Collomb, bepaalt welke informatie over het onderzoek naar buiten kan komen.

Correctie (30 mei 2019): In een eerdere versie van dit stuk werd de burgemeester van Lyon abusievelijk Christophe Collomb genoemd. Dat klopt niet. Hierboven is dat aangepast.