Advocaat: Assange te ziek om te worden gehoord

Assange zou donderdag gehoord worden in verband met een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. Hij is hiervoor te ziek, zegt zijn advocaat.

Foto Daniel Leal-Olivas/AFP
Foto Daniel Leal-Olivas/AFP Julian Assange in een politiebusje.

Wikileaks-oprichter Julian Assange was donderdag te ziek om via een videoverbinding te worden gehoord in verband met het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. Dat heeft zijn advocaat laten weten, aldus persbureau Reuters. Assange zit momenteel in Londen een gevangenisstraf van vijftig weken uit in verband met het schenden van borgtochtregels in 2012. De zitting is uitgesteld. Volgens rechter Emma Arbuthnot ging het „niet goed met hem.”

In april hebben de VS een officieel uitleveringsverzoek ingediend. Sindsdien heeft de Amerikaanse justitie achttien aanklachten tegen hem ingediend. Zo zou Assange onder meer de Amerikaanse spionagewet hebben overtreden met het delen van staatsgeheimen. Ook zou hij de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht door het openbaar maken van documenten over onder meer de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Lees ook: De val van Assange en WikiLeaks

Assange zou nu te zwak zijn om te getuigen in deze uitleveringszaak, aldus zijn advocaat. De organisatie Wikileaks had al eerder zorgen geuit over zijn gezondheid. Hij zou de laatste tijd sterk vermagerd zijn en in de ziekenboeg van de gevangenis in Londen verblijven. De zitting is verplaatst naar 12 juni.

Ook een ander land wil Assange berechten. Al in 2012 deed Zweden een arrestatiebevel uitgaan in verband met een verkrachtingszaak. Assange vluchtte toen de Ecuadoraanse ambassade in Londen in. In april werd hij na zeven jaar de ambassade uitgezet. Meteen daarna werd hij gearresteerd en veroordeeld voor het schenden van borgtochtregels in 2012.