Zeker zeven doden na kapseizen rondvaartboot op de Donau

Er wordt nog gezocht naar 21 vermisten. De politie in Hongarije heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk.

Reddingswerkers speuren de Donau af op zoek naar slachtoffers van een bootongeluk in het centrum van Boedapest.
Reddingswerkers speuren de Donau af op zoek naar slachtoffers van een bootongeluk in het centrum van Boedapest. Zsolt Szigetvary/EPA

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest is een rondvaartboot met Zuid-Koreaanse toeristen gekapseisd en gezonken na een aanvaring met een grotere passagiersboot. Bij het ongeluk zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen, melden Hongaarse en Zuid-Koreaanse autoriteiten. De politie in Hongarije heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk.

Er waren in totaal 33 Zuid-Koreaanse toeristen aan boord en twee Hongaarse bemanningsleden. Zeven mensen konden worden gered en 21 opvarenden worden nog vermist. Er wordt gevreesd voor hun leven. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken droegen de opvarenden geen reddingsvesten.

Het ongeluk gebeurde op de rivier de Donau vlakbij het iconische parlementsgebouw in Boedapest. Volgens cruisebedrijf Viking was een van hun cruiseboten betrokken bij het ongeluk. Hun schip was in de buurt van de rondvaartboot „toen het betrokken raakte bij een ongeluk”, aldus het bedrijf in een verklaring. Niemand aan boord van het cruiseschip is gewond geraakt.

Slecht weer

Het is erg slecht weer in de Hongaarse hoofdstad met harde regen en daardoor wordt de reddingsoperatie bemoeilijkt. Ook is het waterpeil in de Donau momenteel erg hoog en de stroming sterk. Volgens de reddingsdiensten zijn sommige slachtoffers kilometers stroomafwaarts gevonden, buiten de stadsgrenzen. Volgens de politie kan het nog dagen duren voordat het wrak kan worden geborgen.

Een reddingsduiker vertelde tegen de staatstelevisie dat het water niet warmer is dan 10 tot 12 graden. Al het scheepsverkeer op de Donau is stilgelegd.

De Zuid-Koreaanse ambassade in Boedapest heeft een noodteam in het leven geroepen voor hulp bij de reddingsoperatie en consulaire zaken, meldt persbureau Yonhap.