Recensie

Recensie Muziek

Uitgeklede en rammelende gitaarliedjes

Wie zei er dat geestelijke marteling niet ook tot goede dingen kan leiden? Neem indie-trio Sebadoh: dat had nooit bestaan als bassist Lou Barlow in zijn vorige band (Dinosaur Jr.) niet tot wanhoop was gedreven door de treiterpartijen van Dinosaur-despoot J Mascis. Barlow nam wraak door samen met Jason Loewenstein en drummer Eric Gaffney softe, uitgeklede en rammelende gitaarliedjes te maken.

Op negende album Act Surprised is de taakverdeling als vanouds. Loewenstein is hofleverancier van de rafelige ragnummers als ‘Stunned’ of het bijtende ‘Raging River’, waarin hij afrekent met complottheorieën smedende aluhoedjes. Barlow tekent voor de hartenbrekers als ‘Sea-Saw’ of kreunt over zijn verlangen naar eenzaamheid in ‘Sunshine’. Het contrast tussen de twee houdt Sebadoh in balans. En met Barlows geestelijke gezondheid lijkt het mee te vallen: in ‘Medicate’ zingt hij weliswaar dat hij zijn hersenen haat, maar dat is slechts vanwege een kater.