Spanningen

Servische troepen paraat na politieactie in Kosovo

Spanningen tussen Servië en Kosovo zijn dinsdag opgelopen nadat een grote politieoperatie in het door Serviërs gedomineerde noorden van Kosovo uit de hand was gelopen. Bij een actie in verschillende dorpen arresteerde de Kosovaarse politie ongeveer 23 mensen op verdenking van georganiseerde misdaad en smokkel, onder wie een Russische VN-medewerker, aldus Reuters. De Rus zou later zijn vrijgelaten. Ten minste drie politieagenten raakten gewond. De Kosovaarse autoriteiten spraken van ‘gewapende weerstand’. Servië reageerde fel op de Kosovaarse actie en riep troepen bij de grens op tot paraatheid. Autoriteiten in Belgrado en Rusland noemden de actie een ‘provocatie’. In 2008 riep Kosovo de onafhankelijkheid uit, maar Servië erkent deze niet en beschouwt Kosovo nog steeds als provincie. (NRC)