Play-offs

Onwaarschijnlijk spektakel in Deventer leidt tot promotie van RKC naar de eredivisie

Een knappe comeback en een ultieme wederopstanding in één wedstrijd. Geloof het of niet, maar dinsdagavond in Deventer is het echt gebeurd. In de Adelaarshorst werden supporters van Go Ahead Eagles en RKC heen en weer geslingerd in emoties tijdens een promotiewedstrijd waarin beide clubs zich meerdere malen virtueel eredivisionist mochten wanen. Grote winnaar: RKC. De club eindigde dit jaar als achtste in de eerste divisie, liet eerder Excelsior degraderen en promoveert nu naar de eredivisie nadat de club in de 95ste en 98ste minuut alsnog langszij Go Ahead kwam: 4-5.

Hoe was het mogelijk? Dat moet RKC-trainer Fred Grim zich ook hebben afgevraagd. Na de eerdere 0-0 in Waalwijk kwam zijn ploeg in Deventer binnen veertig minuten op 2-0. Het moest heel raar lopen wilde Go Ahead op dat moment nog drie keer scoren. Toch gebeurde dat wel. Nadat Go Ahead voor rust de 1-2 had gemaakt, werden spelers en staf van RKC in de pauze opgeschrikt door een angstig moment in de kleedkamer waar de arts van de ploeg onwel werd.

Zonder te weten hoe hij eraan toe was, begonnen ze aan de tweede helft waarin ze in de 55ste en 62ste minuut de 2-2 en 3-2 incasseerden. Ze oogden van slag, terwijl Go Ahead via deze comeback virtueel eredivisionist was. Feest op de tribunes, tot Hans Mulder in de 79ste minuut weer 3-3 maakte. Wedstrijd beslist, toch? Nee. Een minuut voor tijd krulde invaller Pieter Langedijk de 4-3 voor Go Ahead binnen. In de armen van fans waande hij zich held voor het leven. Maar blijven hangen zal zijn doelpunt niet. In de aller-allerlaatste seconden, toen Deventer al deinde, schoten Stijn Spierings en Mario Bilate RKC alsnog naar de eredivisie: de ultieme wederopstanding was een feit en niemand die het nog verwacht had.

Bij RKC hebben ze de eredivisiebegroting al klaarliggen, zei directeur Frank van Mosselveld. Wie in de play-offs drie clubs de baas blijft, verdient in zijn ogen promotie.