Oud-politica Albayrak wordt commissaris bij NS

De oud-staatssecretaris van Justitie wordt per 1 juni voor vier jaar benoemd. Ze volgt Paul Rosenmöller op.

Nebahat Albayrak bij de start van een campagne van Shell. Albayrak is vicepresident communications bij de Shell-divisie Upstream International.
Nebahat Albayrak bij de start van een campagne van Shell. Albayrak is vicepresident communications bij de Shell-divisie Upstream International. Foto Koen van Weel/ANP

Oud-staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak wordt lid van de raad van commissarissen bij de Nederlandse Spoorwegen. Dat maakte de NS woensdag bekend. Ze volgt Paul Rosenmöller op, die voor GroenLinks in de Eerste Kamer is gekozen.

Albayrak wordt per 1 juni voor vier jaar benoemd. Ze werkt bij Shell en is daarnaast sinds 2016 commissaris bij Unilever. De NS zegt in een verklaring dat Albayrak „een goede aanvulling op het team” is. Ze beschikt over de benodigde kennis van „zowel de private als publieke sector”, aldus de voorzitter van de raad van commissarissen, Gerard van de Aast. „Zij heeft aantoonbaar affiniteit met duurzame mobiliteit en brede bestuurlijke ervaring.”

Van 2007 tot in 2010 was Albayrak staatssecretaris van Justitie. Ook was ze lid van de Tweede Kamer voor de PvdA (1998-2007 en 2010-2012).

Rosenmöller was twaalf jaar commissaris bij de NS. In november maakte hij bekend na zestien jaar terug te keren in de politiek, als lijsttrekker van GroenLinks in de Eerste Kamer. Hij stopte na de Tweede Kamerverkiezingen in 2002 als partijleider.