Podcast

Met de quantumcomputer is geen geheim meer veilig

Een werkende quantumcomputer is er nog niet, toch waarschuwen experts al voor de gevaren van deze nieuwe rekenmachine. Want de versleuteling die we nu gebruiken kan in een wip gekraakt worden met quantumcomputer. In deze aflevering van Onbehaarde Apen alles over qubits, quantumsleutels en of het al tijd is om je geld van de bank te halen.

Google, IBM en Microsoft werken eraan, en ook bij de TU Delft wordt er hard gesleuteld aan een quantumcomputer. Hij wordt pas over dertig jaar verwacht, maar er zijn al wel algoritmes voor geschreven die versleutelde berichten eenvoudig kunnen kraken. Daarom werken cryptografen nu al aan een versleutelingsmethode die wél quantumcomputerproof is.

Luister ook de alevering van Onbehaarde Apen over priemgetallen: Priemgetallen: onkruid op de getallenlijn.