Recensie

Recensie Muziek

Lyrisch, maatschappelijk kunststuk Brad Mehldau

Het is wennen voor wie Brad Mehldau volgt in zijn buitengewone jazztrio-werk. Waar te beginnen met zijn nieuwste? Er is veel. Zijn Finding Gabriel is meeslepend. Een buitencategorisch album waarin zowel heroïsche ambitie als een wat branieachtige aanpak leiden tot een lyrisch, maatschappelijk kunststuk. Met de bijbel als inspiratiebron trekt de Amerikaanse pianist lijnen naar de huidige tijd van politieke onrust. Hij heeft spirituele vragen en uit zijn zorgen. ‘The Prophet is A Fool’ is er een duidelijk, anti-Trump-voorbeeld van. „Bouw die muur”, wordt gescandeerd. Joel Frahms saxofoon trekt die onrust door op woedende drums van Mark Guiliana.

Net als in het eerdere duo-avontuur met Guiliana heeft veel op Finding Gabriel ook de basis van toetsen en ritmiek. Daarna bouwde Mehldau zijn orkestrale lagen: met strijkers, blazers als Ambrose Akinmusire en de woordloze zang van Becca Stevens en Kurt Elling. Mehldau houdt het vuur hoog, hij wil de moed niet verliezen. Maar er zijn ook stukken van ingehouden dreiging, zoals ‘Deep Water’.