Recensie

Recensie Muziek

Het Concertgebouworkest geweldig in vorm

Horizon 9 bevat vier premières uit 2017 – een gelukkige tijd voor het Concertgebouworkest, toen met het aantreden van chef Gatti een nieuw hoofdstuk was aangebroken. Het bleek een zeer kort hoofdstuk, weten we sinds Gatti’s ontslag, vorige zomer. Onder vier verschillende gastdirigenten is het orkest niettemin geweldig in vorm. De Bernstein-hommage Boundless van Joey Roukens is een trefzeker, grimmig drieluik dat op cd nog beter klinkt dan in de zaal. Amérique du Nord van Richard Rijnvos is een achtbaan van amerikanismen, die geen moment verveelt. Bij Multiversum van Péter Eötvös ligt dat ingewikkelder: zijn grootscheepse werk voor orkest, orgel én hammondorgel maakte live veel indruk, maar klinkt ontdaan van ruimtelijkheid en visuals al te uitgesponnen en eenvormig, hoewel bij momenten magisch. Minstens zo prachtig: Erkki-Sven Tüürs piccoloconcert Solastalgia, met glansrol voor Vincent Cortvrint.