Hells Angels verboden, ‘bedreiging openbare orde’

Motorclub Verbod op motorclub kwam tot stand via civiel recht, na eerdere mislukte poging in 2009 om de Hells Angels via strafrecht te verbieden.

De rechtbank Utrecht woensdag vlak voor de uitspraak.
De rechtbank Utrecht woensdag vlak voor de uitspraak. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Motorclub Hells Angels is per direct verboden. Dat heeft de Utrechtse rechtbank woensdag bepaald. De rechter was het met justitie eens dat de club een bedreiging vormt voor de openbare orde. Het verbod geldt voor zowel de Nederlandse afdeling als de internationale organisatie. Het verbod kwam tot stand via het civiel recht. Die route bewandelt justitie voor meer motorclubs.

Het Openbaar Ministerie (OM) had de rechter gevraagd de Hells Angels te verbieden vanwege de „geweldscultuur” die binnen de club heerst. Daarbij werden twee verzoekschriften ingediend: één voor een verbod op de Nederlandse afdelingen en één voor de internationale club. Omdat de Nederlandse rechter een internationale organisatie niet kan verbieden, houdt dat verbod in dat de club in Nederland niet actief mag zijn.

De voormalige leider van de Haarlemse Angels Lysander de R. hield al rekening met een verbod. Daarom kondigde hij dinsdag al vanuit de gevangenis aan met een nieuwe club te komen die qua opzet en uitstraling aan de Hells Angels doet denken: MC Hardliners.

Justitie stelde dat uit internationaal politie-onderzoek is gebleken dat de club onder meer onderscheidingen uitreikt aan leden die geweld hebben gebruikt. Zo werd aangevoerd dat leden een speld in de vorm van een bolhamer kunnen krijgen als ze geweld hebben gebruikt namens de club. Ook is er een zogenoemde Dequiallo-patch die leden op hun vest mogen naaien als ze geweld gebruikt hebben tegen de politie, en een patch met de woorden ‘Filthy Few’ voor Hells Angels die zeer ernstig geweld gepleegd hebben, tot moord aan toe. Voor leden die vastzitten, zijn er fondsen om hun kosten te dekken.

„Het geweld is structureel en komt voort uit de cultuur die binnen de motorclub heerst”, oordeelt de rechtbank. Het recht op vereniging is een grondrecht, benadrukt de rechtbank, maar in dit geval is een verbod noodzakelijk om de samenleving tegen de club te beschermen. Het verbod kwam tot stand via het civiel recht, omdat de cultuur binnen de clubs een bedreiging zou vormen voor de openbare orde. Een verbod via het strafrecht is vooralsnog niet gelukt.

De Nederlandse tak van Bandidos werd in december in hoger beroep verboden. Tegen een verbod op Satudarah loopt nog een hoger beroep. De rechtbank in Assen buigt zich over een mogelijk verbod op No Surrender.

Een eerdere poging de Angels te verbieden, liep in 2009 stuk bij de Hoge Raad. Het OM durfde het nog eens aan omdat „de feiten nu veel omvangrijker, ernstiger en gewelddadiger” zijn dan toen.