Brieven

Brieven 29/5/2019

Europese verkiezingen (1)

Ongewenst drama

Caroline de Gruyter schrijft opgewekt dat de Europese democratie „eindelijk een beetje volwassen begint te worden” (Rijpt er een Europese democratie?, 27/5). Zij betoogt dat dankzij de groeiende macht van Europa, de burgers zich roeren en we „meer drama” gaan krijgen, volgens haar een typisch kenmerk van een gezonde, functionerende democratie. Meer drama gaan we zeker krijgen, maar niet op de manier waarop De Gruyter hoopt. Door de fragmentatie in het parlement kun je weliswaar tot de conclusie komen dat de Groenen, liberalen en eurosceptici meer ruimte zullen krijgen, maar dit zal toch zeker niet leiden tot een gezonde democratie. Europa staat de komende jaren op een kritiek punt. Met de isolationistische trekken van Trump, de groeiende macht van China en de interne Europese problemen zoals de economische recessie en migratie, zal Europa juist moeten leren om een eenheid te vormen. Het laatste waar we op zitten te wachten is een intern verdeeld Europees Parlement waarin de verdeeldheid juist zal leiden tot een verdere verstrakking en besluiteloosheid.

Europese verkiezingen (2)

Stem gewoon op zondag

Er zijn genoeg andere manieren om onze Nederlandse identiteit te bewijzen dan door, na de Brexit, als enige in Europa de verkiezingen niet op zondag te houden. Het taboe op activiteiten op zondag is in de hele maatschappij al gesneuveld. Half Nederland doet boodschappen op zondag. Zelfs in de Biblebelt mag er inmiddels op zondag gezwommen worden. De poppenkast van op donderdag stemmen en pas op zondag de officiële uitslag horen is genant. Laten we de volgende keer gewoon op zondag gaan stemmen.


oud-lid Europees Parlement (1984-1999)

Gaswinning groningen

Een bevinkje klopt toch?

Een minister gekapitteld omdat hij de recente Groningse aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter „een bevinkje” noemde. Zojuist hoorde ik over een aardbeving in Peru met een kracht van 8 op diezelfde schaal. Dat is dus ruim 10.000 keer zo zwaar. Leuk is het niet dat je huis scheuren oploopt, bevinkjes zijn het echter wel.

Ov-staking (1)

Voor auto’s ondenkbaar

Ja, waarom? (Waarom bonden voor staken kiezen 28-5). Ik vind het bizar dat zoiets kan gebeuren. Een totale afsluiting van de snelwegen op één dag zou ondenkbaar zijn toch? Waarom kan een staking in het openbaar vervoer dan wel? Is het dan toch een tweederangs transportmiddel? Vooral voor mensen die ‘een dagje de auto laten staan’? Ik ben afhankelijk van het openbaar vervoer en ben echt boos over het gemak waarmee zo’n grootschalige staking wordt doorgevoerd en hoe breed geaccepteerd het ook is. Dat maakt het inderdaad tot een secundair transportmiddel, en dat doet het vooral zichzelf aan. Milieukwesties? Duidelijk irrelevant voor de BV Nederland, want hier rijdt een normaal mens kennelijk ‘gewoon’ auto.

Abortus (2)

Neem maatregelen

Met de hedendaagse mogelijkheden om zwangerschap te voorkomen, zowel met mechanische als farmaceutische hulpmiddelen, zou ongewenste zwangerschap bij stellen theoretisch niet voor hoeven komen. Uitzonderingen zijn natuurlijk vrouwen die slachtoffer zijn van verkrachting. De meeste abortussen zijn naar mijn mening te voorkomen door het nemen van betrekkelijk eenvoudige maatregelen. Het zou een reden kunnen zijn om de abortus in Nederland te laten afhangen van de genomen maatregelen om zwangerschap te voorkomen.

Correcties/aanvullingen

Hockey

In het artikel Bloemendaal had te lang op de titel moeten wachten (27/5, p. S5) stond dat Jorrit Croon 21 jaar is. Hij is 20.